Hyppää pääsisältöön

Dingo Kaivarissa

Vuosi 1984 oli Dingon nousuvaihetta. Sifonkiliinaiset tytöt kansoittivat keikkapaikkoja, ja Sinä ja minä jakoi rock-kansaa kahtia.

Tietolaatikko

Sinä ja minä. Neumann (säv, san). Virta, Jouni (sov). Paavonen, Maija (sov). Levytetty 1984.
Pistoolisankari. Neumann (säv, san). Virta, Jouni (sov). Paavonen, Maija (sov). Levytetty 1984.

Dingo yhdisti romanttiseen iskelmällisyyteen uuden aallon rockin iskevyyden ja glam-rockin värikkyyden.

Ensisinglestä Sinä ja minä/Lakatut varpaankynnet tuli keväällä 1984 bändin ensimmäinen hitti. Se ampaisi radion Jokamiehen listan ykköseksi ja pysyi Rockradion Rokkimittarin kärjessä kuukausikaupalla.

Sinä ja minä sisältyi yhtyeen esikoisalbumille Nimeni on Dingo, jolla kuultiin myös mm. Pistoolisankari, Levoton Tuhkimo, Apinatarhaan ja Lakatut varpaankynnet.

Albumia myytiin yli sata tuhatta kappaletta, enemmän kuin mitään koti- tai ulkomaista rocklevyä siihen mennessä.

Varsinainen suurmenestys oli kuitenkin vasta tulossa: vuonna 1985 julkaistu Kerjäläisten valtakunta -lp myi yli 190 000 kappaletta, ja siltä lohkaistua Autiotalo-singleä kaupattiin 18 000 kappaletta.

Vuonna 1986 ilmestynyt Pyhä klaani ei enää vedonnut ostajiin samalla tavalla. Samana vuonna bändi teki suureellisen mutta tappiollisen jäähallikiertueen. Bändin rivit alkoivat rakoilla, ja syksyllä 1986 Dingo ilmoitti hajoamisestaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto