Hyppää pääsisältöön

Dingo Kaivarissa

Vuosi 1984 oli Dingon nousuvaihetta. Sifonkiliinaiset tytöt kansoittivat keikkapaikkoja, ja Sinä ja minä jakoi rock-kansaa kahtia.

Tietolaatikko

Sinä ja minä. Neumann (säv, san). Virta, Jouni (sov). Paavonen, Maija (sov). Levytetty 1984.
Pistoolisankari. Neumann (säv, san). Virta, Jouni (sov). Paavonen, Maija (sov). Levytetty 1984.

Dingo yhdisti romanttiseen iskelmällisyyteen uuden aallon rockin iskevyyden ja glam-rockin värikkyyden.

Ensisinglestä Sinä ja minä/Lakatut varpaankynnet tuli keväällä 1984 bändin ensimmäinen hitti. Se ampaisi radion Jokamiehen listan ykköseksi ja pysyi Rockradion Rokkimittarin kärjessä kuukausikaupalla.

Sinä ja minä sisältyi yhtyeen esikoisalbumille Nimeni on Dingo, jolla kuultiin myös mm. Pistoolisankari, Levoton Tuhkimo, Apinatarhaan ja Lakatut varpaankynnet.

Albumia myytiin yli sata tuhatta kappaletta, enemmän kuin mitään koti- tai ulkomaista rocklevyä siihen mennessä.

Varsinainen suurmenestys oli kuitenkin vasta tulossa: vuonna 1985 julkaistu Kerjäläisten valtakunta -lp myi yli 190 000 kappaletta, ja siltä lohkaistua Autiotalo-singleä kaupattiin 18 000 kappaletta.

Vuonna 1986 ilmestynyt Pyhä klaani ei enää vedonnut ostajiin samalla tavalla. Samana vuonna bändi teki suureellisen mutta tappiollisen jäähallikiertueen. Bändin rivit alkoivat rakoilla, ja syksyllä 1986 Dingo ilmoitti hajoamisestaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto