Hyppää pääsisältöön

Tero Vaara ja Mamba

"Romanttisesta aihepiiristä on tullut vähän sanomista", Mamban lauluntekijä Tero Vaara totesi Yölinja-ohjelmassa vuonna 1988.

Tietolaatikko

Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä. Vaara, Tero (säv, san). Levytetty 1984.
Lauantai-ilta. Vaara, Tero (säv, san). Levytetty 1986.

Vuonna 1984 perustetusta Mambasta tuli kolmas suureen suosioon noussut porilaiskokoonpano, vaikkei se Yön tai Dingon veroista hysteriaa herättänytkään.

Esikoissingle Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä oli bändin ensimmäinen radiohitti. Rocktoimittajat hitusen vierastivat Mamban iskelmällisyyttä.

Orkesterinjohtaja Tero Vaara määritteli myöhemmin Mamban linjan: "Romantiikkaa, poppia, huumoria - siinähän sitä."

Vastapainoksi Vaaran lavapuheet olivat vähemmän herkkiä. Toimittaja Waldemar Walleniuskin arvelee häntä Yölinja-haastattelussa "roisiksi mieheksi".

1980-luvun lopulla Mamba hajosi muutamaksi vuodeksi Tero Vaaran esiintyessä Maatakiertävän Uuden Viihdeorkesterinsa riveissä. 90-luvun alussa uudelleen koottu Mamba on toiminut vaihtelevin kokoonpanoin, välillä taukoja pitäen ja aina aika ajoin hittejä synnyttäen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto