Hyppää pääsisältöön

Tero Vaara ja Mamba

"Romanttisesta aihepiiristä on tullut vähän sanomista", Mamban lauluntekijä Tero Vaara totesi Yölinja-ohjelmassa vuonna 1988.

Tietolaatikko

Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä. Vaara, Tero (säv, san). Levytetty 1984.
Lauantai-ilta. Vaara, Tero (säv, san). Levytetty 1986.

Vuonna 1984 perustetusta Mambasta tuli kolmas suureen suosioon noussut porilaiskokoonpano, vaikkei se Yön tai Dingon veroista hysteriaa herättänytkään.

Esikoissingle Mitä yhdestä särkyneestä sydämestä oli bändin ensimmäinen radiohitti. Rocktoimittajat hitusen vierastivat Mamban iskelmällisyyttä.

Orkesterinjohtaja Tero Vaara määritteli myöhemmin Mamban linjan: "Romantiikkaa, poppia, huumoria - siinähän sitä."

Vastapainoksi Vaaran lavapuheet olivat vähemmän herkkiä. Toimittaja Waldemar Walleniuskin arvelee häntä Yölinja-haastattelussa "roisiksi mieheksi".

1980-luvun lopulla Mamba hajosi muutamaksi vuodeksi Tero Vaaran esiintyessä Maatakiertävän Uuden Viihdeorkesterinsa riveissä. 90-luvun alussa uudelleen koottu Mamba on toiminut vaihtelevin kokoonpanoin, välillä taukoja pitäen ja aina aika ajoin hittejä synnyttäen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto