Hyppää pääsisältöön

Kirjastoauto kiertää Lieksan korpikylissä

Kirjailija Heikki Turunen astuu mukaan puhumaan kirjallisuudesta, kun matkataan kirjastoauton kyydissä Simpauttajan maisemissa Lieksassa.

Vuonna 1986 valmistuneessa Kulttuuriruutu-ohjelmassa seurataan kirjastoauton arkea laajassa, yli neljäntuhannen neliökilometrin pohjoiskarjalaisessa kaupungissa Lieksassa.

Kirjastoauto onkin kauppa-auton tapaan tärkeä osa ihmisten elämää korpikylissä, joista saattaa olla viisikymmentäkin kilometriä Lieksan keskustaan.

Ohjelmassa kuullaan mielenkiintoisia tarinoita kirjallisuuden harrastamisesta. Lieksalainen Heikki Ovaskainen kertoo lukevansa venäläisiä klassikoita tutkiakseen 1917 vallankumouksen syitä.

Heikki Turusen Soakkunoita-kirjassa 1960-luvulla kovana kiroilijana tunnettu Veikko Hämäläinen puolestaan kertoo olevansa kova noitumaan edelleen. Turunen on myös ohjelmassa itse mukana Lieksan kirjastoauton kiemuraisilla reiteillä vaihtamassa mielipiteitä kirjoista.

Kirjastoautolla on kirjojen jakamisen lisäksi vahva merkitys lasten ja nuorten vapaa-ajan vietossa. Viikonloppuisin auto muuttuu nuorisobussiksi.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto