Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Otsalampusta apua maatilan syystöissä

tuotteet (copyright YLE/videokuvaa)Clas Ohlson vei voiton Kunkun kolmen kovan otsalampputestissä. Raati kiitteli sitä hyvästä valotehosta ja taskuun sopivasta koosta.

Vaikka syysillat pimenevät, eivät maatilan työt ole ohi. Otsalamppu on oiva apu, kun pitää rassata vaikkapa traktoria iltamyöhällä. Mutta onko lamppujen laadussa eroja?

testaajat (copyright YLE/videokuvaa)Tiputimme pois kalleimmat ja halvimmat mallit ja otimme vertailuun 5–10 euron otsalamppuja. Kolmen kovan testiryhmä koottiin savolaisista maitotilallisista: Jarmo ja Anne Nykänen Mikkelistä ja Marko Piispanen Ristiinasta.

Raati testaili lamppuja kuukauden ajan syyspimeillä, ja tulokset koottiin täpärästi ennen ensilumia. Ja löytyihän niitä eroja.

Voiton vei viiden ledin Clas Ohlson, jota raati kiitteli sopivan pienestä koosta, kirkkaasta valkoisesta valosta ja säädettävästä kulmasta. Säätömekanismin pykälät vaikuttivat tosin heiveröisiltä, mutta kestivät ainakin kuukauden testirupeaman.
- Se on olennaista, että otsalamppu mahtuu hyvin taskuun, sanoo Anne Nykänen.

tuotteet (copyright YLE/videokuvaa)Kakkossijan jakavat Airam 500M ja viisiledinen Biltema. Molemmissa riitti valotehoa hyvin, tosin Marko Piispasen mielestä Bilteman ”sinertävä” valo alensi hiukan näkyvyyttä muihin kärkilamppuihin verrattuna.

Kritiikkiä hopean jakajat saivat lähinnä siitä, että niistä puuttuu valaisukulman säätö. Airamin valopesän voi irrottaa kannasta ja kiinnittää magneetillaan vaikkapa traktorin puskuriin lisävaloksi.

Kärkikolmikko poikkeaa muista niin, että ne saa yhdellä kertapainallukselle täydelle teholle, kiinni ja taas täysille. Nykäset arvostivat tätä ominaisuutta.
- Ei tarvitse aina miettiä, onko se millä teholla, kun lamppua laittaa päälle, sanoo Jarmo Nykänen.

Sadevesitiiviyttä ja retkeilyä

tuotteet (copyright YLE/videokuvaa)Vain kahden lampun pakkauksessa oli maininta käyttökohteista. Neljänneksi sijoittuneen Zafirin pakkauksessa luvataan, että lamppu on sadevesitiivis. Zafirilla näki hyvin, ja kulman säätömekanismia pidettiin jämäkkänä.

Pisteitä vähensi turhan iso koko. Zafirissa pään yli menevä panta saattaa myös tuottaa ongelmia, jos käyttää samalla lippistä.

Viidenneksi jäänyt Lexa HD91 kärsi valotehon puutteesta. Tässä lampussa patteripesä on takaraivon päällä. Lexassa menee hihna pään yli, kuten Zafirissakin, joten lakin kanssa voi tulla ongelmia.

Yksi testi-Lexa alkoi temppuilla jo startissa, kun patteripesässä ilmeni kosketushäiriö. Lexa soveltuu pakkauksen mukaan retkeilyyn ja ulkoiluun.

tuotteet (copyright YLE/videokuvaa)Jumbosijalle jäänyt Airalite LED3 oli pohjanoteeraus joka suhteessa. Valoteho oli riittämätön, ja valaisukulman säätömekanismi löystyi yhdestä lampusta niin, ettei se enää pysynyt paikoillaan. Toisaalta kiinnitysmekanismikin löystyi jo kuukaudessa niin, että irrotettavaksi suunniteltu lamppu ei enää pysynyt kunnolla kiinni kannassaan.

Otsalampputesti

Lamppu Pisteet Hinta Ominaisuudet
1. Clas Ohlson 4,7 p 8,90 € säädettävä kulma
2. Airam 500M 3,7 p 9,80 € vilkkutoiminto
2. Biltema 3,7 p 7,90 €
4. Zafir 3,0 p 9,95 € säädettävä kulma ja valoteho
5. Lexa HD91 2,0 p 9,90 € säädettävä kulma ja valoteho
6. Airalite LED3 1,0 p 5,00 € säädettävä kulma ja valoteho, vilkkutoiminto

p: 1 - 5

Lauri Miettinen / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.