Hyppää pääsisältöön

Leena Uotila ja Olavi Ahonen sketseilevät

Leena Uotila ja Olavi Ahonen ovat suomalaisille tuttuja sekä vakavista rooleistaan että komedian taitajina.

Olavi Ahonen (1923-2000) nousi koko kansan tietoisuuteen Laineen Tuntemattomasta sotilaasta, jossa hän esitti sodan paineet huonosti kestänyttä Riitaojaa.

Yleisradiossa Ahonen esiintyi 60- ja 70-luvulla mm. Jatkoajassa, Ilkamissa ja Ällitällissä. Komediarooleista ehkä tunnetuin oli pontikkaa keittävä Hugo Turhapuro eli Uunon isä.

Leena Uotila tuli 1970-luvulla tutuksi etenkin Solvegin laulu -elokuvan pääosan esittäjänä. Artikkelin videoina olevat sketsit ovat Olipa päivä -ohjelmasta 1970-luvun alusta.

Teksti: Paavo Rytsä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto