Hyppää pääsisältöön

Lumilinna toi mainetta ja kunniaa 1965 – mimiikan ja musiikin iloittelu oli kielimuurit ylittävää tv-viihdettä

Suomalaisen tv-viihteen kansainvälinen läpimurto oli legendaarinen viihdeohjelma ja musiikillinen ilottelu Lumilinna. Olavinlinnassa paukkupakkasilla kuvattu fantasia osoitti, että suomalaisen tv-viihteen uudistajat olivat ajan hermolla ja kansainvälistä huippua. Jukka Virtasen, Aarre Elon ja Matti Kuuslan käsikirjoittama ohjelma voitti arvostetun Montreux’n Kultaisen ruusun vuonna 1965 kansainvälisillä viihdeohjelmafestivaaleilla.

Viihdeohjelma Lumilinna (The Cold Old Days) oli jo tekovaiheessa suunnattu kansainvälisille markkinoille: siksi siinä ei puhuta muutamaa sanaa enempää suomea tai mitään muutakaan tekstitystä vaativaa kieltä. Huumori syntyy tilannekomiikasta, mimiikasta ja viihdyttävistä musiikkinumeroista. Musiikillinen johto oli Jaakko Salon harteilla ja ilmeikkyyttä esiintuovasta mustavalkokuvauksesta vastasi Kari Dahlberg.

Savonlinnassa Olavinlinnan jyhkeiden muurien ja pakkasen puremissa kulisseissa seikkailee rakennuskorjaajia ja aaveina korjaajille kummittelevat hahmot linnan historiasta. Ohjelmassa esiintyi komea joukko tuon ajan suuria nimiä: Carola, Kai Lind, Ossi Runne, Eija Merilä, Simo Salminen, Four Cats ja Finntrio.

Ylen 1960-luvun viihteen kova VEK-kolmikko Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla olivat jo aiemmin käsikirjoittaneet muitakin kansainväliseen levitykseen suunniteltuja tarinallisia musiikkiviihdeohjelmia kuten Risteysasema – At the Junction (1962), Rahaa – Money (1963) ja Hymy – Smile (1964). Vuonna 1965 valmistuneen Lumilinnan historiallinen talvimystiikka sai Montreux’n Kultaisen ruusun lisäksi myös Lehdistön palkinnon. Lumilinna on naurattanut ja kiehtonut myös suomalaisyleisöä. Ohjelma on ollut monelle ainutkertainen tilaisuus päästä tutustumaan kesätapahtumista tuttuun Olavinlinnaan sen kylpiessä lumivaipassa.

VEK eli Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla. Takana Lumilinnan tähdet Simo Salminen ja Carola.
VEK eli Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla. Takana Lumilinnan tähdet Simo Salminen ja Carola. VEK eli Jukka Virtanen, Aarre Elo ja Matti Kuusla. Takana Lumilinnan tähdet Simo Salminen ja Carola. Kuva: Yle Kuvapalvelu Jukka Virtanen,Aarre Elo,Matti Kuusla,Simo Salminen,Carola,Lumilinna (ohjelma),1965,Veterana Esperantista Klubo (VEK)

Lumilinnan tekijät

Suunnittelu ja ohjaus: Jukka Virtanen & Aarre Elo & Matti Kuusla
Kuvaus: Kari Dahlberg
Ääni: Reino Aaltonen & Esko Haapaniemi
Leikkaus: Kaija Ahopelto
Lavastus: Aimo Pöyhönen
Musiikki: Jaakko Salo
Järjestäjä: Pentti Saares
Naamioitsija: Viljo Haapaniemi
Kuvaussihteeri: Tuula Luotola
Puvustus: Ingrid Ahonlinna
TV1 Viihdetoimitus

Otteita Lumilinna-ohjelmasta:

Lisää ohjelmasta

Kommentit