Hyppää pääsisältöön

Putka-tv

Suhina-Lempi, Vekseli-Ville ja Lesti-Kalle tarjoavat "ajanvietettä ja kasvatusta poliisisetille sinne odotushuoneen lempeään valoon".

Pidätystilojen tv-valvonta aloitettiin Suomessa 1960-luvun lopulla. Tämä synnytti idean "putka-tv:sta", joka nousi heti Jatkoaika-viihdeohjelman suosituimpien osuuksien joukkoon.

Tuomas Venton käsikirjoittamissa sketseissä poliisiputkan vakiovieraat esittivät valvontakameralla ohjelmaa täyden palvelun periaatteella: mukana oli kuulutuksia, uutisia, sketsiviihdettä, opetusohjelmaa, mainoksia ja viikon henkilön haastattelu.

Putka-tv:n sieluna oli Suhina-Lempi, jolta kuulutuksetkin kävivät aivan "Sopasen Teikun" malliin, kunhan antoi hampaiden - tai paremminkin hampaan - näkyä.

Tuottaja Aarre Elo on jälkikäteen luonnehtinut Suhina-Lempiä naispuoliseksi Uuno Turhapuroksi. TV2:n Kansanhuvien "Kassi-Alma" on Lempi myöhempi perillinen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto