Hyppää pääsisältöön

1000 ja yhden työn tarinat – kabaree raskaasta raadannasta

TV-teatterin kaksiosainen kabaree kertoi vuonna 1970 laulujen ja sketsien avulla työn raskaudesta, ammattitaudeista sekä työnantajien metkuista.

Ohjelman suunnitteluvaiheessa kuultiin työelämän asiantuntijoita, ay-liikkeen edustajia, työväenlehtien toimittajia, luottamusmiehiä ja työläisiä.

Ohjelman ensimmäinen osa käsitteli työhönottoa, työterveyttä ja -turvallisuutta, työelämän eriarvoisuutta, irtisanomissuojaa ja eläketurvaa.

Kabareessa käytettiin niin humoristisia kuin vakavampia aineksia. Kaivosmies Kalevi Kuuselan tarina päättyi poraaja Valdemar Mäkisestä kertovaan lauluun.

Kevyempää linjaa edusti kupletti Kalle Luttisesta. Laulu parodioi kuntoutustoimintaa, jolla vakuutusyhtiöt ohjelman mukaan kiersivät vaatimukset ammattitautikorvauksista.

Ohjelman toinen osa käsitteli vuorotyötä, siirtotyöläisyyttä, rationalisointia, työnantajien valtaa, työmotivaatiota ja ammatillista järjestäytymistä.

Aulikki Oksasen Laulu siirtotyöläisestä on syntynyt siirtotyömaavierailun inspiroimana. Sketsi Reiskan leipomosta on tarkoitettu kuvaamaan pientä tai keskisuurta työpaikkaa, jota johdetaan me-hengen avulla.

Tuhannen ja yhden työn tarinat synnytti vilkkaan mielipiteenvaihdon lehdistössä. Yleisradion puhelinpäivystys vastaanotti 109 positiivista kannanottoa, joissa ohjelmaa pidettiin realistisena ja kiitettiin asioiden tarkastelemista työläisten kannalta.

45:ssä negatiivisessa palautepuhelussa ohjelmaa pidettiin mm. ärsyttävänä, yksipuolisena ja maolaisena. Soittajat moittivat myös juonen puuttumista ja yleensä asian sotkemista teatteriin.

Tietolaatikko

Valdemar Mäkinen. Ojanen, Eero (säv). Sipari, Lauri (san). Es. Kristiina Halkola ja kuoro. Levytys: Kristiina Halkola 1971.
Kalle Luttinen. Chydenius, Kaj (säv). Kaipainen, Anu (san). Es. Hannu Kahakorpi ja kuoro. Levytys: Kaj Chydenius 1971.
Laulu siirtotyöläisestä. Chydenius, Kaj (säv). Oksanen, Aulikki (san). Es. Kristiina Halkola. Levytys: Kristiina Halkola 1970.
Pussipäisten laulu. Chydenius, Kaj (säv). Sipari, Lauri (san). Es. Vesa Mäkelä, Hannu Kahakorpi ja kuoro.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto