Hyppää pääsisältöön

Topi Sorsakoski ja Agents

Topi Sorsakoski ja Agents-yhtye esittävät TV2:n Tulilinja-ohjelmassa neljä lainakappaletta ja kertovat, miksei bändi tarvitse omia biisejä.

Topi Sorsakoski ja Agents nousi 1980-luvulla valtaisaan suosioon tyylillään, jossa rautalanka ja beatmusiikki yhdistettiin iskelmäperinteeseen.

Sävellyksiä yhtyeelle tekivät "maailman parhaat jätkät" Lennonista ja McCartneysta alkaen.

"Topi Sorsakoski" oli kitaristi Pekka Tammilehdon (s. 1952) Boys-yhtyeen aikoina kehittelemä mielikuvitushahmo. 1980-luvun alussa hän tuli "jonkun sähellyksen takia" laulajaksi Esa Pulliaisen (s. 1957) johtamaan rautalankaryhmä Agentsiin.

Sorsakoski oli alun perin Rauli "Badding" Somerjokea tuuraava kakkossolisti, mutta tämän lähdettyä omille teilleen pestistä tuli pysyvä.

Haastateltavina ovat myös manageri Jukka Airaksinen ja tuottaja Pedro Hietanen.

Tietolaatikko

Salattu suru (My Heart Must Do the Crying). Brown, Kim. Gibson, Denys. Johnson, Graham. Mallett, Ian. Pulliainen, Esa (sov). Tuomisaari, Kari (san). Levytetty vuonna 1985. Alkuperäislevytys: The Renegades 1965.
Olet rakkain (And I Love Her). Lennon, John (säv). McCartney, Paul [1942- ] (säv). Pulliainen, Esa (sov). Itä, Orvokki (= Helismaa, Reino) (san). Levytetty 1987. Alkuperäislevytys: The Beatles 1964.
Little Sister. Pomus, Doc. Shuman, Mort. Alkuperäislevytys: Elvis Presley 1961.
Kaksi kitaraa (Dve gitary). Kansansävelmä: Venäjä. Pulliainen, Esa (sov). Helismaa, Reino (san). Levytetty 1987. Tunnetuimmat suomalaiset levytykset: Eila Pellinen 1958 ja The Strangers 1963.
Topi Sorsakoski & Agentsissa soittivat: Topi Sorsakoski (laulu), Esa Pulliainen (soolokitara), Kai Pulliainen (basso), Hans Etholén (kitara) ja Juha Takanen (rummut). Yhtye hajosi vuonna 1992 mm. raha-asioita koskeviin riitoihin. Samana vuonna Esa Pulliainen kokosi uuden Agentsin, jonka solistiksi tuli Jorma Kääriäinen. Jo aiemmin soololevyjä tehnyt Sorsakoski jatkoi Kulkukoirat-yhtyeensä kera.
Syksyllä 2007 Topi Sorsakoski ja Agents tekivät kiertueen ja ensimmäisen yhteisen levyn 17 vuoteen.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto