Hyppää pääsisältöön

Spice Girls ja minispaissarit

Spice Girlsin suosiota verrattiin 1960-luvun Beatlemaniaan. "Tyttöenergian" vetovoima ulottui vuonna 1998 suomalaisiin päiväkoteihin asti.

Spice Girls koottiin vuonna 1994 lehti-ilmoituksella, jossa haettiin kunnianhimoisia, tanssi- ja laulutaitoisia nuoria naisia perusteilla olevaan yhtyeeseen.

Ryhmä harjoitettiin hyvin ja sen ulkonäkö suunniteltiin tarkoin. Yhtyeeseen kuuluivat Emma Bunton (Baby Spice), Melanie C. (Sporty Spice), Mel B. (Scary Spice), Victoria Beckham (Posh Spice) ja Geri Halliwell (Ginger Spice). Spice Girlsin esikoissingle Wannabe nousi USA:n listaykköseksi vuonna 1996.

Suomessa "Spaissareista" keskusteltiin myös päiväkodeissa. Tv-uutisten haastatteleman tarharyhmäläisen suosikki on Emma, koska tämä "ei käytä korkokenkiä".

Spice Girlsin tunnuslause oli usein toisteltu huudahdus "Girl power!" Joensuulaiset 11-vuotiaat minispaissarit tietävät, että naisenergiaa löytyy kaikilta naisilta, se on vain osattava ottaa käyttöön. Naisenergian voi kanavoida monella eri tapaa. Ginger Spicea esittävä Tuulikki Törrönen toteaa naisten käyttävän älyllistä voimaa, kun taas miehet käyttävät lihasvoimaa.

Aira Samulin opetti ohjelmassaan koululaisia tanssimaan kissatanssia Spice Girlsin Say you'll be there-kappaleen tahtiin.

Tietolaatikko

Aira Samulinin tanssiohjelmasta on jouduttu poistamaan pätkiä musiikin tekijänoikeusrajoitteiden vuoksi.

Lista-ohjelmassa nähtiin marraskussa 1996 Spice Girlsien video Say You'll Be There -kappaleeseen.

Joulukuun 1996 Lista TOP 40:ssa tavattiin Spice Girls jouluisella vierailulla Lapissa.

Spice Girls hajosi vuonna 2001.

Teksti: Jukka Lindfors ja Mira Sharma

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto