Hyppää pääsisältöön

Spice Girls ja minispaissarit

Spice Girlsin suosiota verrattiin 1960-luvun Beatlemaniaan. "Tyttöenergian" vetovoima ulottui vuonna 1998 suomalaisiin päiväkoteihin asti.

Spice Girls koottiin vuonna 1994 lehti-ilmoituksella, jossa haettiin kunnianhimoisia, tanssi- ja laulutaitoisia nuoria naisia perusteilla olevaan yhtyeeseen.

Ryhmä harjoitettiin hyvin ja sen ulkonäkö suunniteltiin tarkoin. Yhtyeeseen kuuluivat Emma Bunton (Baby Spice), Melanie C. (Sporty Spice), Mel B. (Scary Spice), Victoria Beckham (Posh Spice) ja Geri Halliwell (Ginger Spice). Spice Girlsin esikoissingle Wannabe nousi USA:n listaykköseksi vuonna 1996.

Suomessa "Spaissareista" keskusteltiin myös päiväkodeissa. Tv-uutisten haastatteleman tarharyhmäläisen suosikki on Emma, koska tämä "ei käytä korkokenkiä".

Spice Girlsin tunnuslause oli usein toisteltu huudahdus "Girl power!" Joensuulaiset 11-vuotiaat minispaissarit tietävät, että naisenergiaa löytyy kaikilta naisilta, se on vain osattava ottaa käyttöön. Naisenergian voi kanavoida monella eri tapaa. Ginger Spicea esittävä Tuulikki Törrönen toteaa naisten käyttävän älyllistä voimaa, kun taas miehet käyttävät lihasvoimaa.

Aira Samulin opetti ohjelmassaan koululaisia tanssimaan kissatanssia Spice Girlsin Say you'll be there-kappaleen tahtiin.

Tietolaatikko

Aira Samulinin tanssiohjelmasta on jouduttu poistamaan pätkiä musiikin tekijänoikeusrajoitteiden vuoksi.

Lista-ohjelmassa nähtiin marraskussa 1996 Spice Girlsien video Say You'll Be There -kappaleeseen.

Joulukuun 1996 Lista TOP 40:ssa tavattiin Spice Girls jouluisella vierailulla Lapissa.

Spice Girls hajosi vuonna 2001.

Teksti: Jukka Lindfors ja Mira Sharma

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto