Hyppää pääsisältöön

Suomi lähetti ensimmäiset rauhanturvaajat Suezille vuonna 1956

Suomi aukoi 1950-luvun puolivälissä kansainvälisiä latuja. Vuonna 1955 maa hyväksyttiin sekä Pohjoismaiden neuvoston että YK:n jäseneksi. Jo seuraavana vuonna eli vuonna 1956 Suomi lähetti ensimmäiset rauhanturvaajat Suezille.

Kiista strategisesti tärkeästä Suezin kanavasta kärjistyi vuonna 1956 kansainväliseksi kriisiksi. Ilmassa oli jopa uuden maailmanpalon ainekset.

Lopulta kiista vietiin YK:n ratkaistavaksi ja kriisialueelle lähetettiin YK:n pääsihteerin Dag Hammarsjöldin suunnitelman mukaisesti rauhanturvajoukkoja.

Presidentti Urho Kekkosen päätöksellä myös Suomi osallistui ensimmäistä kertaa kansainväliseen operaatioon. Suomi lähetti Suezille komppanian, jossa vuosina 1956-57 palveli yhteensä lähes 450 miestä.

Puolueettoman maan sotilaina suomalaiset sopeutuivat rauhanturvatehtäviin hyvin. Suezin kriisin jälkeen maa on ollut mukana kolmessakymmenessä operaatiossa.

Filmin tekijät

Tuotanto: Oy Filmiseppo
Selostus: Paavo Nurmi
Kuvaus: Veikko Roivas ja Veli Tamminen

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto