Hyppää pääsisältöön

Neil Hardwickin Hello, hello, hellossa etsittiin kissaa Kuusta

Pelokkaat englantilaispoliisit Stan ja Dud pohtivat vuonna 1974 valmistuneessa klassikkokielikurssissa, missä se kissa oikein on. Kaikki olisi paljon helpompaa, mikäli viekkaat Cecil ja Cissy jättäisivät hyväuskoiset poliisimiehet rauhaan.

Seikkailu alkaa kadonneen kissan etsimisellä. Jo pian selviää, että kissa on Kuussa. Vasta kuudennessa osassa Stan (David Mitchell) ja Dud (Neil Hardwick) kuitenkin pääsevät karkulaisen jäljille paikan päälle.

Vaikka kissa löytyy, poliisit eivät pääse irti Cecilin (Geoffrey White) ja Cissyn (Kareen Taylerson) merkillisestä vaikutuspiiristä. Tarina kerrotaan slapstick-komiikan parhaita perinteitä kunnioittaen ja useammin kuin kerran se yltyy täyteen psykedeliaan.

Ohjelma oli suunnattu esikouluikäisille ja sen aluksi nähtiin aina opetusosuus. Tuva Träskman osoitti sanansa suoraan katsojalle, jutteli sitten poliisikäsinukkien kanssa ja pyysi katsojaa toistamaan kuulemansa sanat.

Opetettava sanasto haluttiin kuitenkin pitää varsin maltillisena, vain parissakymmenessä sanassa. Tarpeen mukaan Ylen kieltenopetuksen toimituksessa myös oiottiin kielellisiä mutkia. Päätettiin esimerkiksi opettaa vain yksi prepositio,"in". Niinpä sitä käytettiin myös sarjan keskeisessä lauseessa "kissa on Kuussa", vaikka oikea muoto olisi ollut "on". Brittimiehet Hardwick ja Mitchell tekivät työtä käskettyä ja kokonainen sukupolvi oppi lentäväksi lauseeksi nousseen tokaisun kieliopillisesti väärin.

Draamallinen lasten kielikurssi oli Neil Hardwickin ensimmäinen käsikirjoitustyö Yleisradiossa.

Lue lisää:

Kuvakollaasi Ylen kieliohjelmista eri vuosikymmeniltä

Hello, hello, hello ja Zakuska – Ylen suositut kieliohjelmat ovat jääneet tekijöiden ja katsojien mieleen

Vuonna 2001 tuli täyteen 75 vuotta Yleisradion kieliohjelmien alkamisesta. Ylen kieliohjelmissa esiintyneet sekä niitä katsoneet muistelivat suosikkiohjelmiaan vuosien varrelta ohjelmassa Kielillä kaikkialle. Muun muassa Neil Hardwick kertoo klassikko Hello, hello hellosta ja Diana Webster paljastaa, kuinka eräs lentokapteeni halusi kerran kiittää häntä siitä, että oli oppinut englannin Websterin kieliohjelmasta.

Keskustele