Hyppää pääsisältöön

Hello, Hello, Hello

Pelokkaat englantilaispoliisit Stan ja Dud pohtivat klassikkokielikurssissa, missä se kissa oikein on. Kaikki olisi paljon helpompaa, mikäli viekkaat Cecil ja Cissy jättäisivät hyväuskoiset poliisimiehet rauhaan.

Seikkailu alkaa kadonneen kissan etsimisellä. Jo pian selviää, että kissa on Kuussa. Vasta kuudennessa osassa Stan (David Mitchell) ja Dud (Neil Hardwick) kuitenkin pääsevät karkulaisen jäljille paikan päälle. Vaikka kissa löytyy, he eivät pääse irti Cecilin (Geoffrey White) ja Cissyn (Kareen Taylerson) merkillisestä vaikutuspiiristä. Tarina kerrotaan slapstick-komiikan parhaita perinteitä kunnioittaen ja useammin kuin kerran se yltyy täyteen psykedeliaan.

Ohjelma oli suunnattu esikouluikäisille ja sen aluksi nähtiin aina opetusosuus. Tuva Träskman osoitti sanansa suoraan katsojalle, jutteli sitten poliisikäsinukkien kanssa ja pyysi katsojaa toistamaan kuulemansa sanat.

Opetettava sanasto haluttiin kuitenkin pitää varsin maltillisena, vain parissakymmenessä sanassa. Tarpeen mukaan Ylen kieltenopetuksen toimituksessa myös oiottiin kielellisiä mutkia. Päätettiin esimerkiksi opettaa vain yksi prepositio,"in". Niinpä sitä käytettiin myös sarjan keskeisessä lauseessa "kissa on Kuussa", vaikka oikea muoto olisi ollut "on". Brittimiehet Hardwick ja Mitchell tekivät työtä käskettyä ja kokonainen sukupolvi oppi lentäväksi lauseeksi nousseen tokaisun kieliopillisesti väärin.

Draamallinen lasten kielikurssi oli Neil Hardwickin ensimmäinen käsikirjoitustyö Yleisradiossa.

Lue lisää:

Kuvakollaasi Ylen kieliohjelmista eri vuosikymmeniltä

Hello, hello, hello ja Zakuska – Ylen suositut kieliohjelmat ovat jääneet tekijöiden ja katsojien mieleen

Vuonna 2001 tuli täyteen 75 vuotta Yleisradion kieliohjelmien alkamisesta. Ylen kieliohjelmissa esiintyneet sekä niitä katsoneet muistelivat suosikkiohjelmiaan vuosien varrelta ohjelmassa Kielillä kaikkialle. Muun muassa Neil Hardwick kertoo klassikko Hello, hello hellosta ja Diana Webster paljastaa, kuinka eräs lentokapteeni halusi kerran kiittää häntä siitä, että oli oppinut englannin Websterin kieliohjelmasta.

Kommentit
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto