Hyppää pääsisältöön

Hullujussi & co.

Hullujussi-yhtye nautti 1970-luvun puolivälissä huikeaa suosiota. Seurueeseen kuuluivat myös Viktor Kalborrek, Heimo Hohto ja monet muut kuuluisuudet.

Hullujussi syntyi alun perin Arto Sotavallan Häkäpönttö-nimisessä taustayhtyeessä soittaneiden kokeneiden keikkamuusikoiden terapiaprojektiksi.

Päätarkoituksena oli parodioida aikakauden rock-, pop- ja iskelmäilmiöitä laidasta laitaan.

Hullujussin show´ssa nähtiin 10-12 eri solistihahmoa. Tunnetuimpia olivat comebackia tekevä rock & roll -tähti Heimo Hohto (Heimo Holopainen), raivopäinen iskelmälaulaja Frederik D. Kansa (Yrjö Fonselius), progetaituri Frank Krappa (Eeki Mantere) sekä italialaishurmuri Viktor Kalborrek (Eeki Mantere).

Hullujussin emämaa oli myyttinen Bulvania, jonka kansallislaulu Friduna Skikuna perustui etäisesti Fabianin Tongue tied -kappaleeseen.

Tv-ohjelma Merirosvoradio nosti Hullujussin koko kansan tietoisuuteen. Vaikka rock-kriitikot nyrpistivät bändille nenäänsä, sen live-lp:tä myytiin 50 000 kappaletta.

Hullujussi teki keikkaa hullun lailla niin tanssipaikoilla, tavarataloissa kuin vanhainkodeissa. Kolmessa vuodessa se paloikin loppuun. Vain Kalborrek jatkoi uurastustaan vielä 30 vuotta.

Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto