Hyppää pääsisältöön

Juha Itkonen: Kohti

Juha Itkonen oli Finlandia-palkintoehdokas 2007 teoksellaan Kohti. Itkonen kirjoittaa romaanissaan hajonneesta perheestä ja kutistuvasta maailmastamme, joka tuntuu vievän meitä yhä kauemmaksi toisistamme.

Tietolaatikko

Juha Itkonen (s. 1975)
Juha Itkosen teoksia:
Myöhempien aikojen pyhiä, romaani (2003) Tammi
Anna minun rakastaa enemmän, romaani (2005) Teos
Kohti, romaani (2007) Otava
Topsi ja tohtori Koirassson, yhdessä Maija Itkosen kanssa, lastenkirja, (2007) Otava
Huolimattomia unelmia, kertomuksia, 2008, Otava

Palkinnot:
Kalevi Jäntin palkinto 2003
Finlandia-ehdokkuus 2003
Runeberg-ehdokkuus 2005
Kirjallisuuden valtionpalkinto 2006
Laila Hirvisaaren rahaston apuraha 2006
Lukiolaisten Nuori Aleksis -palkintoehdokkuus 2006
Finlandia-ehdokkuus 2007
Suuren Suomalaisen Kirjakerhon ja Suomen kirjailijaliiton tunnustuspalkinto 2008

Perheenjäsenet - isä, poika ja tytär - tapaavat toisensa Thaimaassa Khao Lakissa vuosi tsunamin jälkeen. Isä Tapani on ministeri, poika Jussi osakesalkunhoitaja ja tytär Julia vapaaehtoistyöntekijä.

Itkonen kirjoittaa näiden kolmen erilaisista maailmankuvista tiukan yhteiskunnallisia kannanottoja ja samalla kyseenalaistaa kunkin niistä. Romaanissa Itkonen pohtii myös sitä, mitä on olla Suomen asialla nykypäivän monimutkaisessa maailmassa.

Kun Itkonen kirjoittaa kirjan nimen mukaisesti kohti-tulemisista ihmisten välillä, hän kuvaa sitä, kuinka etäällä me olemme toisistamme ja kuinka me voisimme päästä edes hiukan lähemmäksi.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto