Hyppää pääsisältöön

Laura Lindstedt: Sakset

Laura Lindstedt oli Finlandia-palkintoehdokas 2007 teoksellaan Sakset. Tarinassa Lindstedt kuvaa, kuinka kaksi täysin eri maailmasta ja kulttuurista tulevaa ihmistä yrittävät muodostaa perheen, ryhtyä äidiksi ja tyttäreksi.

Tietolaatikko

Laura Lindstedt (s. 1976)

Kansainvälinen adoptio on vain lähtökohta Laura Lindstedtin kirjassa Sakset, koska teos avautuu moneen suuntaan.

Lindstedt ihmettelee ihmisen paikkaa maailmassa. Hän on nimennyt romaaninsa kolme osaa Paul Gauguinin maalauksen Mistä tulemme? Keitä olemme? Minne menemme? mukaan.

Sakset panee lukijan miettimään, voiko puhdasta ja pyyteetöntä rakkautta olla. Entä kun suuret odotukset ja halu rakastaa osoittautuvat riittämättömiksi? Päähenkilö osoittaa elämällään sen, ettei kukaan voi ottaa toista ihmistä ratkaisemaan omia sukupolvelta toiselle siirtyviä ongelmiaan.

Lindstedt viittaa tarinassaan paitsi Gauguinin maalauksiin, myös ranskalaiseen uuteen romaaniin. Kieli on merkillisen rytmikästä, intensiivistä ja jotenkin sisäänsäsulkevaa. Lindstedt kirjoittaa taitavaa tietoisuuden kuvausta ja onnistuu välittämään päähenkilönsä mielenliikkeet.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto