Hyppää pääsisältöön

Levottomien kuvauksissa

Aku Louhimiehen esikoisohjaus Levottomat oli ilmestyessään aiheeltaan sekä käsittelytavaltaan harvinaisuus suomalaisessa elokuvakentässä.

Levottomat kertoi yksinäisyydestä ja tyhjyyden tunteesta, rakkaudesta ja kasvamisesta. Eroottissävytteinen elokuva pureutui nuorten aikuisten tunne-elämän ongelmiin poikamieselämää viettävän Arin (Mikko Nousiainen) kautta.

Naispääosassa Ariin rakastuvana Tiinana nähtiin Laura Malmivaara. Arin ja Tiinan ristiriitaisen suhteen ja ystäväpiirin (rooleissa mm. Irina Björklund, Matleena Kuusniemi, Petteri Summanen) jännitteiden kautta piirrettiin kuvaa nykyajan levottomasta ihmisestä, josta mikään ei tunnu enää miltään.

Elokuvan tituleerattiin olevan "vuoden 2000 Käpy selän alla" ja sen rohkeat seksikohtaukset herättivät laajaa kohua.

Levottomat oli yksi vuoden 2000 katsotuimmista elokuvista ja sen tv-esitys pari vuotta myöhemmin keräsi lähes miljoona katsojaa.

Teksti: Heidi Sommar

Tietolaatikko

Levottomat oli ohjaaja Aku Louhimiehen, käsikirjoittaja Aleksi Bardyn ja leikkaaja Samu Heikkilän lopputyö Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen osastolta.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto