Hyppää pääsisältöön

Sirpa Kähkönen: Lakanasiivet

Sirpa Kähkönen oli Finlandia-palkintoehdokas 2007 teoksellaan Lakanasiivet. Kähkönen kuvaa romaanissaan jatkosodan päivää, jolloin Kuopiota pommitettiin vuonna 1941. Erityisesti hän kuvaa naisia, lapsia, vanhuksia ja yhteiskunnallisia eroja.

Tietolaatikko

Sirpa Kähkönen (s. 1964)

Sirpa Kähkösen teoksia:
Kuu taskussa (1991) Otava
Lukittu lähde (1994) Otava
Mustat morsiamet (1998) Otava
Rautayöt (2002) Otava
Jään ja tulen kevät (2004) Otava
Lakanasiivet (2007) Otava
Valoa ja varjoa - 90 kuvaa Suomesta, yhdessä Jaana Iso-Markun kanssa, tietoteos (2007)

Palkintoja:
Kirjallisuuden valtionpalkinto 1992
Savonia-palkinto 1999
Kuopion taiteilijaseuran kirjallisuuden tunnustuspalkinto 2003

Kähkönen kirjoittaa mikrohistoriaa; hän ei kuvaa sotaherroja, vaan niitä, jotka joutuivat sodasta kärsimään. Romaani kertoo kotirintaman uskomattomasta selviytymiskyvystä ja arjen neuvokkuudesta.

Lakanasiivet on neljäs ja itsenäinen osa sarjaa, jossa Kähkönen kuvaa Anna Tuomen ja hänen miehensä sukua. Romaanit ajoittuvat 1930-luvulle, talvisotaan, välirauhanaikaan ja uusin yhteen jatkosodan helteiseen kesäpäivään.

Sarjan romaaneissa ovat naiset olleet keskeisinä hahmoina, ja nyt Kähkönen nostaa myös lapset tarinan keskiöön. Kähkönen on taitava kuvaamaan lapsia sodan keskellä. Heidän kauttaan tarina saa lukijan miettimään paitsi lasten kovia kokemuksia, myös sitä perintöä, jota he ovat joutuneet kantamaan.

Historiaan hyvin perehtyneenä Sirpa Kähkönen kirjoittaa uskottavaa, todentuntuista kuvausta jatkosodan ajasta vivahteikkaalla, suorastaan runollisella kielellä. Erityisen taitavaa on Savon murteen käyttö. Perinteisesti Savon murteen käyttäjät ovat olleet esimerkiksi Suomi-filmeissä hölmöläisiä, mutta Kähkösen ihmiset ovat eläviä, tuntevia ja älykkäitä ihmisiä.

Teksti: Nadja Nowak ja Seppo Puttonen

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto