Hyppää pääsisältöön

Lauluja Suomesta

Lauluntekijät Oskar Merikannosta Hectoriin kuvaavat kotimaataan Elävän arkiston koosteessa, jonka varhaisin esitys on itsenäisyytemme alkuajoilta.

Tietolaatikko

Finlandia, sävelruno op. 26. Säv. Jean Sibelius 1899. Es. RSO, joht. Sakari Oramo. Nauhoitettu Opera City Concert Hallissa Tokiossa 21.10.2005.
Kymmenen virran maa op.57. Säv. Oskar Merikanto, san. A. W. Koskimies.
Kesäilta (Kesäillan valssi) op. 1. Säv. Oskar Merikanto, san. Aapo Similä. Esitys samannimisestä elokuvasta (1951).
Säkkijärven polkka. Kansansävelmä, sov. Eero Lindroos.
Elämää juoksuhaudoissa. Säv. tuntematon, san. Usko Hurmerinta.
Satumaa. Säv. ja san. Unto Mononen.
Tango Finlandia. Säv. Kaj Chydenius, san. Lars Huldén, suom. Pentti Saaritsa.
Monella menee hyvin. Säv. M. A. Numminen, san. Sulevi Peltola.
Isänmaa. Säv. ja san. Mikko Alatalo.
Lumi teki enkelin eteiseen. Säv. ja san. Hector.

Sibeliuksen Finlandiaa on ehdotettu Suomen kansallislauluksi Maamme-laulun sijaan. Säveltäjä ei tarkoittanut teosta laulettavaksi, mutta sen keskiosasta on tehty monia laulusovituksia ympäri maailmaa. Suomessa Finlandia-hymniä on useimmiten esitetty V. A. Koskenniemen sanoin.

Oskar Merikannon yksinkertaisia ja tarttuvia sävelmiä luullaan usein kansanlauluiksi. Kymmenen virran maa ja Kesäillan valssi ovat ohessa esimerkkeinä Merikannon tuotannosta.

Vili Vesterisen Säkkijärven polkka on noussut miltei kansallissävelmäksi. Venäläisestä Elämää juoksuhaudoissa -valssista tuli sotavuosien raskaiden tunnelmien symboli.

Unto Monosen Satumaa on ehkä pysyvin kotimainen iskelmäsuosikki. Sen kaihomielen ja melankolian on monasti nähty kuvaavan jotain oleellista suomalaisesta mielenlaadusta.

1960-luvun lopulla lauluntekijät alkoivat käsitellä suomalaisuutta ja isänmaan oloja myös kriittisesti.

Satumaata ironisesti lainaava Tango Finlandia suomii meikäläistä itsetyytyväisyyttä. Monella menee hyvin kommentoi porvarillisia näkemyksiä hyvinvointi-Suomesta.

1970-luvulla nousi myös uusi, rockmusiikkiin nojaava lauluntekijäkaarti, joka esitti oman näkemyksensä suomalaisesta todellisuudesta.