Hyppää pääsisältöön

Lapamatotilanne Suomessa

Professori Risto Pätiälän mukaan Suomella oli 1960-luvulla kyseenalainen maailmanennätys, nimittäin lapamadon määrässä.

Pätiälä arvioi, että sadattuhannet suomalaiset elättivät 1960-luvulla jossain vaiheessa elämäänsä lapamatoa.

Lapamato on raa´asta kalasta ihmisen suolistoon pääsevä loinen, jota ihminen levittää edelleen eteenpäin.

Leveän heisimadon eli lapamadon kantajuus oli suomalaisten kansantauti aina 1960-luvulle saakka.

Ratkaisevan käänteen asiassa sai aikaan SPR:n piiriterveyssisar Alli Vaittinen (Mato-Alli). Hänen aloitteestaan levisi Pohjois-Karjalasta koko maahan 1953 aloitettu kampanja lapamadon häätämiseksi.

Lääninlääkärien neuvottelupäivien yhteydessä helmikuussa 1963 tehdyssä haastattelussa on mukana professori Pätiälän lisäksi lääninlääkäri Eero Haara.

Teksti: Paavo Rytsä

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto