Hyppää pääsisältöön

Lapamatotilanne Suomessa

Professori Risto Pätiälän mukaan Suomella oli 1960-luvulla kyseenalainen maailmanennätys, nimittäin lapamadon määrässä.

Pätiälä arvioi, että sadattuhannet suomalaiset elättivät 1960-luvulla jossain vaiheessa elämäänsä lapamatoa.

Lapamato on raa´asta kalasta ihmisen suolistoon pääsevä loinen, jota ihminen levittää edelleen eteenpäin.

Leveän heisimadon eli lapamadon kantajuus oli suomalaisten kansantauti aina 1960-luvulle saakka.

Ratkaisevan käänteen asiassa sai aikaan SPR:n piiriterveyssisar Alli Vaittinen (Mato-Alli). Hänen aloitteestaan levisi Pohjois-Karjalasta koko maahan 1953 aloitettu kampanja lapamadon häätämiseksi.

Lääninlääkärien neuvottelupäivien yhteydessä helmikuussa 1963 tehdyssä haastattelussa on mukana professori Pätiälän lisäksi lääninlääkäri Eero Haara.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto