Hyppää pääsisältöön

Turun raitiovaunut

Sähköiset raitiovaunut liikennöivät Turussa aina Venäjän vallan ajoista 1970-luvun alkupuolelle asti.

Ennen sähköraitioteitä Turussa oli myös hevosraitiovaunuliikennettä, tosin vain kahden vuoden ajan 1890-1892. Sähköiset raitiovaunut ajelivat entisen Suomen pääkaupungin kaduilla 1908-1972.

Turussa oli kolme pääraitiolinjaa, jotka ajoivat kantakaupungissa aina satamaan asti. Lisäksi raitioyhtiö ajoi monia nk. ylimääräisiä vuoroja.

Toisen maailmansodan jälkeen raitioliikennettä ei juurikaan kehitetty Turussa, ja yleinen mielipide ja päättäjät kääntyivät liikennemuotoa vastaan. 1970-luvun alussa raitiovaunuliikenteen lopettamisen lähestyessä yhteyksiä puolustettiin jo kiivaasti.

Raitioliikenteen jatkaminen ja sen välttämätön uudistaminen olivat kuitenkin liian kalliita hankkeita kaupungille, ja viimeinen raitiovaunuvuoro ajettiin syksyllä 1972. Artikkelin toinen video on raitioliikenteen lopettamispäivältä.

Artikkelin ensimmäinen video on puolestaan kuvattu Turku-päivänä 1963, jolloin kyyti vaunussa oli ilmainen.

Tietolaatikko

Turun ja Helsinkin raitioteiden lisäksi Suomella oli aikoinaan raitiovaunuliikennettä Viipurissa.

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto