Hyppää pääsisältöön

"Oikea" Rokka ja Tuntemattomat

"Me ei oo tultu tänne kuolemaan, me on tultu tänne tappelemaan", toteaa Rokan esikuvana Tuntemattomassa sotilaassa ollut Viljam Pylkäs.

Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan Kannaksella syntynyt Antti Rokka on malliesimerkki suomalaisesta taistelijasta. Sitä on tulkittu mm. kahdessa elokuvassa.

Vuonna 1955 valmistui Edvin Laineen ohjaus Linnan kirjasta ja vuonna 1985 ensi-iltansa sai Rauni Mollbergin Tuntematon sotilas.

"Pojat työn tekkee ja herrat johtaa... milloin johtaa." Kertoo Rokan esikuva Pylkäs ja jatkaa: "Mutta minäkin jouduin joskus johtamaan tietämättään."

Linna tapasi Pylkään Jatkosodassa. Valkjärvellä vuonna 1912 syntynyt Pylkäs oli Jalkaväkirykmentti 8:ssa, kuten Väinö Linna.

Vuonna 1955 Linna kirjoitti Pylkäälle kirjeen. Siinä hän kertoo: "Sillä sinä olet Rokan esikuva. Kuten olet huomannut, olen minä muunnellut tapahtumia, sijoittanut niitä toiseen aikajärjestykseen, siirrellyt toisten miesten tekoja toisille, ja niin edespäin. Mutta ne kuuluvat romaanin luonteeseen ja ovat vain sikäli todenmukaisia."

Sotilaskyvyt olisivat oikeuttaneet Linnan luomalle Rokalle Mannerheim-ristin ritarin arvon, mutta kurittomuuden takia mitali jäi saamatta.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit