Hyppää pääsisältöön

Suomen tietoviisas

Moninkertainen Suomen tietoviisas hammaslääkäri Erik Toivanen pantiin lopulta kamppailemaan kaksimiehistä joukkuetta vastaan.

Vaikutti jo siltä, että Suomessa on vain yksi todella viisas ihminen: Erik Toivanen. Hän voitti vuosi toisensa jälkeen Suomen Tietoviisas -kisan.

Suomen Tietoviisas -tietokilpailussa vuonna 1998 seitsenkertainen "Suomen Tietoviisas" Erik Toivanen pantiin kisaamaan Etelä-Suomen läänin joukkuetta vastaan. Joukkueeseen kuului edellisvuonna toiselle ja kolmannelle sijalle tulleet Lauri Ranta ja Yrjö Salin.

Tällä kerralla Toivanen joutui tunnustamaan tappionsa. Hän hävisi Etelä-Suomen joukkoeelle parilla pisteellä.

Suomen tietoviisas -ohjelmassa kisailtiin kaikenlaisella yleistiedolla Sinuhen kasvatusvanhemmista Hollywood tähtiin. Visailua esitettiin TV2:ssa vuosina 1990-1998.

Teksti: Seija Aunila

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto