Hyppää pääsisältöön

Dalai-lama, myötätunnon lähettiläs

Myötätunnon vaikea taito ja pari syytä rakastaa kurjaa maailmaa. Maarit Tastulan haastateltavana on Tiibetin hengellinen johtaja dalai-lama, maallikkonimeltään Tenzin Gyatso.

— Olenko onnellinen? En tiedä. Ajattelen niin, että ihmismieli on kuin meri. Suru, pelko ja epäluulo ovat kuin aaltoja. Ne tulevat ja menevät, mutta niiden alla syvä meri pysyy tyynenä, toteaa dalai-lama.

Dalai-lama Tenzin Gyatso (s.1935) on elämänsä aikana kokenut monta katastrofia.

1950-luvulla Maon hallitsema Kiinan kansantasavalta miehitti Tiibetin ja dalai-lama joutui lähtemään omasta maastaan maanpakoon Intiaan.

Kokemuksistaan huolimatta dalai-lama korostaa myötätunnon tärkeyttä. Hän ei hyväksy väkivaltaa, ei edes itsepuolustuksena. Sota on hänen mielestään vanhanaikainen keino eikä se sovi maailmaan, jossa kansat ovat yhä riippuvaisempia toisistaan.

Voiko yksi ihminen sitten muuttaa maailmaa? - Viime kädessä voi. Ihmiskunta muuttuu, kun yhteiskunta muuttuu. Yhteiskunta muuttuu, kun yksilö muuttuu. Tietenkin yhden ihmisen on mahdotonta omin avuin saada näkyvää muutosta aikaan. Se ei ole realistinen ajatus. Mutta se on alku: yksi ihminen voi tehdä oman osuutensa.

Maarit Tastula haastatteli dalai-lamaa lokakuussa 2006 Helsingissä. Haastattelu on tekstitetty suomeksi.

Tietolaatikko

Tiibetin 14. dalai-lama on maallikkonimeltään Tenzin Gyatso (s. 1935). Hän sai Nobelin rauhanpalkinnon 1989.