Hyppää pääsisältöön

Jouko Turkan epätavalliset joulusaarnat

Lähikuvassa Jouko Turkka
Lähikuvassa Jouko Turkka Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen Jouko Turkka

Jouko Turkka jatkoi F. E. Sillanpään työtä radion joulupakinoitsijana vuonna 1993. Persoonallisen ajattelijan joulusaarnat poikkesivat totutuista juhlamietteistä. Oheinen kooste sisältää otteita Turkan saarnoista 11 vuoden ajalta.

Ensimmäisessä pakinassaan ohjaaja luonnehti joulua tapahtumaksi, jolloin ihmiskunta haluaa tempautua jalouden valtaan, matkia ihmiskunnan parhaita unelmia. Jugoslavian sotien uhrit eivät kuitenkaan viettäneet rauhan joulua. Vuosituhannen vaihtuessa Turkka puhui joulusta rahan, epätasa-arvon ja valheen juhlana. Vuoden 2004 saarna käsittelee joulun järkyttävyyttä lapsen näkökulmasta: kuusi kynttilöineen on epäilemättä tarkoitettu kodin polttamiseen, ja lahjojen jaon täytyy enteillä syvää onnettomuutta.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto