Hyppää pääsisältöön

Vanhusten kuvapuhelin tuo virikettä arkeen

Oululainen Kerttu Paaso on saanut kotiinsa kuvapuhelimen. Tietokoneen päällä on pieni kamera, jonka kautta Paaso saa näkö- ja puheyhteyden toiseen samanlaiseen laitteeseen.

Paaso voi ottaa yhteyttä esimerkiksi palvelutaloon, josta järjestetään kuvapuhelimen välityksellä iäkkäille erilaista ohjelmaa. Yleensä Paaso käyttää kuvapuhelinta yhteydenpitoon siskojensa kanssa.

– Siskot näkevät, missä kunnossa minä olen, Paaso nauraa.

Teknologiasta on tullut yhä isompi osa monen vanhuksen arkea. Esimerkiksi kuvapuhelimen avulla omaiset voivat tarkistaa, kuinka vanhus pärjää kotonaan yksin. Kuvapuhelin tuo iäkkäälle seuraa ja sen välityksellä voi opiskella ja osallistua erilaisiin tapahtumiin.

Vanhusten kanavalla voi osallistua esimerkiksi seurakuntakerhoon. Varsinainen kerho kokoontuu seurakuntatalolla, mutta kuvapuhelimen välityksellä osallistujia tulee eri puolilta kaupunkia. Mukana on myös iäkkäiden omaishoitajia. Laitteen avulla omaishoitaja voi tarkistaa hoidettavan kunnon monta kertaa päivässä. Laitteen voi asentaa niin, että se käynnistyy automaattisesti. Yhteys siis pelaa, vaikka iäkäs olisi kaatunut eikä pääsisi itse kameran luo.

– Pystyn näkemään, mitä isälle kuuluu. Sehän kertoo paljon, että onko hän päässyt liikkumaan, onko hän valveilla. Suurin piirtein tiedän ne ajat, milloin isä mitäkin tekee ja pystyn ajoittamaan sen katsomisen. Jos on semmoista epäilyttävää, niin tulen sitten paikan päälle, kertoo omaishoitaja Anja Tuomikoski.

Kun kyse on iäkkäistä, tuo tekniikka omat mausteensa viestintään.

– Isä kuulee huonosti. Kun hän ei saa selvää mitä minä puhun, minä huiskuttelen kameralle. Sitten kun hän huiskuttaa takaisin, olemme saaneet yhteyden, Tuomikoski kuvailee.

Korvaako teknologia kotikäynnit

Teknologian hyödyntämistä vanhusten arjessa on ryhdytty tutkimaan useilla pilottikokeiluilla eri puolilla Suomea. Oulussa kuvapuhelimen käytöstä on saatu alustavia tuloksia.

Laite saa vanhuksilta kehuja helppokäyttöisyydestään. Iäkkäiden mielestä laite tuo virikettä päivään. Se lievittää yksinäisyyttä ja saattaa tuoda uusiakin ystäviä. Kuva luo turvallisuuden tunnetta, kun toisen kunnon voi nähdä omin silmin.

Mutta onko ihmisen läsnäolo täysin korvattavissa koneella? Voitaisiinko esimerkiksi kotipalvelun tarkistuskäynnit korvata kuvapuhelimella?

Kuvapuhelimen uskotaan toimivan apuna esimerkiksi maaseudulla ja pienillä paikkakunnilla, kun etäisyydet ovat pitkiä. Silloinkaan laite ei voi kuitenkaan korvata kaikkia kotikäyntejä. Kolmesta päivän aikana tehdystä käynnistä yksi voisi tapahtua kuvapuhelimen avulla.

Iäkkäät itse toivovat kuvapuhelinkanavalle enemmän ohjelmaa, erityisesti talvisin, jolloin liukkaat ja pimeät kelit verottavat liikkumista ja sosiaalista elämää. Tekniikka tuo virikettä päivään, mutta tärkeää on pitää itsestä huolta myös perinteisin keinoin.

– Tämä päivä menee tässä mukavasti. Jos minä vain jaksan, niin minä menen ulos. Minä olen kaksi kertaa päivässä pyrkinyt käymään ulkona lenkin, kertoo 92-vuotias kuvapuhelimen käyttäjä Aaro Nummikko.

Toimittaja: SUSANNA EKFORS