Hyppää pääsisältöön

Ne Luumäet - kiitos ja anteeks

Espoolainen Ne Luumäet syntyi vuonna 1985 levittämään Ramones-musiikin ilosanomaa. He olivat ulkoasuaan myöten esikuvayhtyeensä hilpeä toisinto.

Orkesterin perustaja Heko Luumäki perehtyi punk-musiikkiin vasta jälkijunassa. Punkin ensimmäisenä kukoistuskautena vuonna 1977 hän oli vielä "urheileva nuorukainen".

Nahkatakki kuitenkin syyhytti, ja punk peri miehen. Soiton opettelu ei tuntunut vaikealta: "Sen kun siirtää sormia edestakaisin."

Luumäistä kehittyi iskevä liveryhmä, koska keikkasetit spiikkeineen vedettiin harjoituksissa tauotta läpi alusta loppuun. Aloittelevat soittajat luulivat oikeidenkin bändien tekevän samoin.

Ramones-vitsinä pidetty Ne Luumäet alkoi ennen pitkää tehdä omiakin kappaleita. 1990-luvun alussa sen kappaleet kiipesivät jo hittilistojen kärkipäähän. Suurin menestys oli vuonna 1991 julkaistu Onnellinen perhe.

Ne Luumäet hajosi vuonna 1993. Heko Luumäki on jatkanut samalla ramopunkin perusarvoja kumartavalla linjalla Rehtorit-yhtyeensä kanssa.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto