Hyppää pääsisältöön

Oi jouluyö

George de Godzinskyn Sävelkansio esitti jouluna 1965 yhden maailman tunnetuimmista joululauluista, Adolphe Adamin Oi jouluyön.

Laulun sävellys on 1800-luvulta, ja sen on tehnyt monipuolinen ranskalaissäveltäja Adolphe Adam (1803-1856), joka on sävetänyt mm. lähes 40 oopperaa.

Alkuperäiset sanat lauluun teki Placide Cappeau de Roquemaure ja tunnetuimman suomennoksen Kyllikki Solanterä. Tämän artikkelin videon sanat on tehnyt Ester Snellman.

Yleisradion viihdeorkesterin kapellimestari George de Godzinskyn Sävelkansio-ohjelma esitteli 1960-luvulla laajalti musiikin eri ilmiöitä: kupletteja, merimieslauluja ja mm. Oskar Merikannon tuotantoa.

Artikkelin video on ohjelmasta Maailman kauneimmat joululaulut, jossa esiintyvät mm. Olavi Naalisvaara, Reino Ahtiainen sekä Helsingin NMKY:n mieskuoro johtajanaan Auvo Nuotio.

Artikkelin audio on suomalaisille tutuksi tullein versio Oi jouluyö -kappaleesta. Ruotsalainen tähtitenori Jussi Björlingin levytti sen vuonna 1959 nimellä O Helga Natt.

O Helga Natt -kappaletta soitettiin Ylen radiossa 1970-luvulla aina jouluaaton vaihtuessa joulupäiväksi. Myöhemmin perinteeksi muodostui Raimo Lintuniemen ja Jaakko Salonojan juontaman Jouluhaloo-puhelintoivekonsertin päättyminen tähän lauluun.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto