Hyppää pääsisältöön

Oi jouluyö

George de Godzinskyn Sävelkansio esitti jouluna 1965 yhden maailman tunnetuimmista joululauluista, Adolphe Adamin Oi jouluyön.

Laulun sävellys on 1800-luvulta, ja sen on tehnyt monipuolinen ranskalaissäveltäja Adolphe Adam (1803–1856), joka on sävetänyt mm. lähes 40 oopperaa.

Alkuperäiset sanat lauluun teki Placide Cappeau de Roquemaure ja tunnetuimman suomennoksen Kyllikki Solanterä. Tämän artikkelin videon sanat on tehnyt Ester Snellman.

Yleisradion viihdeorkesterin kapellimestari George de Godzinskyn Sävelkansio-ohjelma esitteli 1960-luvulla laajalti musiikin eri ilmiöitä: kupletteja, merimieslauluja ja mm. Oskar Merikannon tuotantoa.

Artikkelin video on ohjelmasta Maailman kauneimmat joululaulut, jossa esiintyvät mm. Olavi Naalisvaara, Reino Ahtiainen sekä Helsingin NMKY:n mieskuoro johtajanaan Auvo Nuotio.

Artikkelin audio on suomalaisille tutuksi tullein versio Oi jouluyö -kappaleesta. Ruotsalainen tähtitenori Jussi Björling levytti sen vuonna 1959 nimellä O Helga Natt.

O Helga Natt -kappaletta soitettiin Ylen radiossa 1970-luvulla aina jouluaaton vaihtuessa joulupäiväksi. Myöhemmin perinteeksi muodostui Raimo Lintuniemen ja Jaakko Salonojan juontaman Jouluhaloo-puhelintoivekonsertin päättyminen tähän lauluun.

Kommentit