Hyppää pääsisältöön

Beatles Ylen haastattelussa 1965

The Beatles -yhtye vuonna 1964.
The Beatles vuonna 1964. The Beatles -yhtye vuonna 1964. Kuva: Parlophone Records. The Beatles

"Nyt seuraa oikea jymy-yllätys", Kaleidoskooppi-ohjelma lupasi toukokuussa 1965: Beatle-pojat oli saatu erikoishaastatteluun Lontoossa.

Haastattelu on tehty Twickenhamin elokuvastudiolla puolitoista kuukautta aikaisemmin, jolloin bändin Help-elokuvaa vielä filmattiin. Taustalta kuuluukin silloin tällöin meteliä joistakin äänekkäimmistä kohtauksista. Toimittajaa varotetaan välillä puhumasta liian kovaa.

Haastattelun tekijä Hilkka Kantelinen työskenteli 1960-luvulla au pairina Englannissa. Hän hankki lisätuloja Iskelmä-lehden ja Yleisradion pop-kirjeenvaihtajana haastatellen monia aikakauden tähtiä, muun muassa Rolling Stonesia.

Kantelisen alkuperäinen haastattelunauha on kuultavissa alla.

Kaikillle Beatleille esitetään suurin piirtein samat kysymykset. Heiltä udellaan mm. tulevaisuudensuunnitelmia, uran pettymyksiä, mielipiteitä Amerikasta ja suhtautumista ihailijoihin ja siipeilijöihin.

John Lennon vakuuttaa, ettei faneista ole harmia bändille, virkavallalle kylläkin. Joskus hän ja George ovat käyttäneet valepukua poistuessaan kotoaan, mutta yritys oli niin surkea, että heidät tunnistettiin heti.

Lennonin ja lauluntekijäkumppani McCartneyn on väitetty antavan parhaat biisinsä muille artisteille, mutta tämä ei kuulemma pidä paikkaansa. "Pidämme itse ne, jotka sopivat meille parhaiten."

Kitaristi George Harrison ei muista uraltaan erityisiä pettymyksiä. Amerikka on "iso paikka", ja televisiossa on hermostuttavampaa rupatella kuin esiintyä.

Paul McCartney myöntää menettäneensä ison osan yksityisyyttään muttei piittaa siitä. Aikanaan oli iso pettymys, että Decca-levy-yhtiö torjui Beatlesit.

Manageri Brian Epstein oli hiljattain ostanut teatterin, joten Lennonilta ja McCartneylta tiedustellaan myös, aikovatko he kirjoittaa musikaalin. Ainakaan nyt ei sellaiseen ole aikaa, parin vuoden päästä ehkä olisikin.

Jututettavina ovat The Beatlesin lisäksi myös Helpin ohjaaja Richard Lester sekä hovikampaaja Betty Glasow. Lester kuvaa Help-elokuvaa "viktoriaaniseksi lasten seikkailutarinaksi". Hän ylistää beatlejen luontaista karismaa.

Glasow sanoo olevansa ylpeä siitä, että saa käsitellä maailman kalleimpia hiuksia. Kampaaja saa ympäri maailmaa kirjeitä, joissa pyydetään Beatles-suortuvia.

Viimeiseksi Kantelinen on yhyttänyt rumpali Ringo Starrin. Muiden lailla hän kertoo, että vaikka bändin jäsenillä on vähemmän yksityiselämää kuin ennen, Lontoossa on tiettyjä klubeja ja elokuvateattereita, joissa he voivat häiritsemättä käydä.

Kuusikymmenluvun puolivälissä rockmuusikon ammattia ei osattu vielä pitää elämänurana, joten Beatleiltakin kysellään, mitä muuta he ovat ajatelleet tehdä työkseen. Ringo tietää bändin hajoavan joskus, ja hän arvelee voivansa jatkaa elokuvanäyttelijänä.

Keskustele