Hyppää pääsisältöön

Beatles Ylen haastattelussa 1965

"Nyt seuraa oikea jymy-yllätys", Kaleidoskooppi-ohjelma lupasi toukokuussa 1965: Beatle-pojat oli saatu erikoishaastatteluun Lontoossa.

Haastattelu on tehty Twickenhamin elokuvastudiolla puolitoista kuukautta aikaisemmin, jolloin bändin Help-elokuvaa vielä filmattiin. Taustalta kuuluukin silloin tällöin meteliä joistakin äänekkäimmistä kohtauksista. Toimittajaa varotetaan välillä puhumasta liian kovaa.

Haastattelun tekijä Hilkka Kantelinen työskenteli 1960-luvulla au pairina Englannissa. Hän hankki lisätuloja Iskelmä-lehden ja Yleisradion pop-kirjeenvaihtajana haastatellen monia aikakauden tähtiä, muun muassa Rolling Stonesia.

Kantelisen alkuperäinen haastattelunauha on kuultavissa alla.

Kaikillle Beatleille esitetään suurin piirtein samat kysymykset. Heiltä udellaan mm. tulevaisuudensuunnitelmia, uran pettymyksiä, mielipiteitä Amerikasta ja suhtautumista ihailijoihin ja siipeilijöihin.

John Lennon vakuuttaa, ettei faneista ei ole harmia bändille, virkavallalle kylläkin. Joskus hän ja George ovat käyttäneet valepukua poistuessaan kotoaan, mutta yritys oli niin surkea, että heidät tunnistettiin heti.

Lennonin ja lauluntekijäkumppani McCartneyn on väitetty antavan parhaat biisinsä muille artisteille, mutta tämä ei kuulemma pidä paikkaansa. "Pidämme itse ne, jotka sopivat meille parhaiten."

Kitaristi George Harrison ei muista uraltaan erityisiä pettymyksiä. Amerikka on "iso paikka", ja televisiossa on hermostuttavampaa rupatella kuin esiintyä.

Paul McCartney myöntää menettäneensä ison osan yksityisyyttään muttei piittaa siitä. Aikanaan oli iso pettymys, että Decca-levy-yhtiö torjui Beatlesit.

Manageri Brian Epstein oli hiljattain ostanut teatterin, joten Lennonilta ja McCartneylta tiedustellaan myös, aikovatko he kirjoittaa musikaalin. Ainakaan nyt ei sellaiseen ole aikaa, parin vuoden päästä ehkä olisikin.

Jututettavina ovat The Beatlesin lisäksi myös Helpin ohjaaja Richard Lester sekä hovikampaaja Betty Glasow. Lester kuvaa Help-elokuvaa "viktoriaaniseksi lasten seikkailutarinaksi". Hän ylistää beatlejen luontaista karismaa.

Glasow sanoo olevansa ylpeä siitä, että saa käsitellä maailman kalleimpia hiuksia. Kampaaja saa ympäri maailmaa kirjeitä, joissa pyydetään Beatles-suortuvia.

Viimeiseksi Kantelinen on yhyttänyt rumpali Ringo Starrin. Muiden lailla hän kertoo, että vaikka bändin jäsenillä on vähemmän yksityiselämää kuin ennen, Lontoossa on tiettyjä klubeja ja elokuvateattereita, joissa he voivat häiritsemättä käydä.

Kuusikymmenluvun puolivälissä rockmuusikon ammattia ei osattu vielä pitää elämänurana, joten Beatleiltakin kysellään, mitä muuta he ovat ajatelleet tehdä työkseen. Ringo tietää bändin hajoavan joskus, ja hän arvelee voivansa jatkaa elokuvanäyttelijänä.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.

 • Elävä arkisto tammikuussa

  Tammikuisia aiheita Elävän arkiston tarjonnassa.

  Juhlat on juhlittu ja lahjakirjat luettu, härkäviikot edessä. Päivä sentään alkaa pidetä. Kun kinkkua on sulateltu raikkaassa talvisäässä, on hyvästi aikaa syventyä Elävän arkiston runsaaseen tarjontaan, josta tammikuussakin löytyy paljon tietoa ja viihdykettä. Draamaa Tammikuu tarjoaa tuhdin paketin toivottua klassikkodraamaa, kun 14.1.