Hyppää pääsisältöön

Maapallollinen joulua

Raporteissa liikutaan Miami Beachilta Manilaan ja Raja-Joosepin kairojen kaamoksesta kahteen Berliiniin. Joulunviettoa vuonna 1966 selostavat mm. Pertti Salolainen, Pasi Rutanen ja Armi Kuusela.

”Valkeasta joulusta voi vain uneksia Miami Beachilla, mutta muut unelmat voi täyttää Lincolnin ostoskadulla”, raportoi Pasi Rutanen. Vuonna 1966 amerikkalaiset ostivatkin joululahjoja enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Lontoossa jouluaattoa vietetään kapakoissa olutta maistellen.

Ranskalaiset puolestaan hyppäävät arjesta suoraan juhlaan. Suomalaisiin jouluvalmisteluihin liittyvät riitit puuttuvat ranskalaisesta joulusta.

Erkki Karjalaisen raportissa kaksi Berliiniä valmistautuu jouluun, kumpikin omissa oloissaan.

Raja-Joosepin rajavartioasemalla Inarissa joulutunnelma luodaan karussa ympäristössä.

Joulupukin yhteistyökumppanista ja Punaisen torin markkinoista kertoo Aarre Nojonen.

Armi Kuusela perehdyttää filippiiniläiseen joulunviettoon. Aasian katolisen maan jouluun kuuluu soihtukulkueita, kuvaelmia, keskiyön messu sekä presidentin järjestämä joulujuhla, jossa jaetaan lahjoja vähävaraisille perheille.

Teksti: Rita Landström

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto