Hyppää pääsisältöön

Sataset ja Heikki Laitinen

Sataset-trio ja Heikki Laitinen olivat hengellisen nuorisomusiikin uranuurtajia maassamme. Televisio onnistui taltioimaan heidät vuonna 1970.

Sataset ja Heikki Laitinen oli folk-vaikutteinen kokoonpano, joka esiintyi mm. Kaustisen kansanmusiikkifestivaalilla. Heikki Laitisesta tulikin myöhemmin Sibelius-akatemian kansanmusiikkiosaston johtaja.

Ryhmä nousi esiin aikana, jolloin kirkon radikaalit peräänkuuluttivat "yhteiskunnallista vanhurskautta". Laitinen julistikin yhtyeen Nostokurki-lp:n takakannessa yhteenkuuluvuuttaan kolmannen maailman sorrettujen kanssa.

Uudenlaisen hengellisen musiikin vastaanotto ei aina ollut lämmin. Sataset joutuivat joskus vaihtamaan ohjelmistoa, koska kitara ei kaikkien mielestä sopinut kirkkoon.

Tietolaatikko

Herra Sakkeus. San. A- M. Cocagnac, säv. Heikki Laitinen, suom. Mika Viljanen.
Vaikka enkelten kielillä puhuisin. San. 1. korinttolaiskirje, säv. Heikki Laitinen.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto