Hyppää pääsisältöön

Stryper on yläkerran asialla

Vuonna 1986 Suomessa hätäiltiin rockin olevan pahan palveluksessa. Tieto oli pahasti jälkijättöinen, sillä ulkomaailmassa myytiin jo täyttä häkää kristillistä heviä.

Tietolaatikko

Stryper esiintyi ensi kertaa Suomessa marraskuussa 2007 kristillisellä Maata näkyvissä -festivaalilla.

Amerikkalainen Stryper-yhtye syntyi vuonna 1983 levittämään kristillistä sanomaa heavyrockin keinoin.

Bändin menestyksekkäin albumi on vuonna 1986 ilmestynyt To Hell With The Devil. Vastineeksi monien heavybändien viljelemälle "pedon luvulle" (666) Stryper omaksui tunnuksekseen luvun 777.

Kotimaassaan suuren suosion saavuttanut yhtye hajosi 1990-luvulla, mutta muodostettiin uudelleen vuonna 2003. Lyhyessä katkelmassa haastatellaan bändin perustajajäsentä Robert Sweetiä sekä Stryperin faneja.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto