Hyppää pääsisältöön

Sylvi Kekkosen ajatuksia joulun kynnyksellä

Sylvi Kekkonen puhuu rauhan ja valon juhlasta. ”Toivon, että onnistumme, ja että meillä kaikilla on hyvä joulu.”

Paitsi presidentin puolisona Sylvi Kekkonen on tunnettu myös kirjailijana.

Kekkosen kirjallisten töiden tunnusmerkkejä ovat lämpö ja levollisuus.

"Hän puhuu lukijalleen koruttomasti, luottavaisesti ja läheltä." Näin on Sylvi Kekkosen tuotantoa luonnehtinut kirjallisuudentutkija ja kriitikko Kai Laitinen.

Radioesseessään joulukuussa 1958 Sylvi Kekkonen puhuu joulun merkityksestä hyvän tahdon ja yhdessäolon juhlana.

Teksti: Rita Landström

Tietolaatikko

Kekkonen, Sylvi Salome, o.s. Uino (1900–74), kirjailija, Urho Kekkosen puoliso

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto