Hyppää pääsisältöön

Maija-Riitta Ollila: Sahataanko meitä linssiin?

Bisnes ja politiikka kulkee trendien perässä ja sumuttaa hämärillä termeillä ja lauma kulkee kuuliaisena perässä. Maarit Tastulan vieraana on filosofi Maija-Riitta Ollila.

Ollila nostaa haastattelussaan esiin työ- ja liike-elämän termejä, joihin uskotaan kuin jumalan sanaan.

Ollilan mukaan taloudesta puhutaan kuin mystiikasta, koska monia kiehtoo hämäryyden paatos.

Olisiko reilumpaa puhua kansainvälisen kilpailukyvyn sijasta taloussodasta, koska pohjimmiltaanhan kyse on vastustajan - toisen valtion tai kilpailevan yrityksen - voittamisesta kovassa taistelussa?

Ja mitä pitäisi ajatella miljoonien eurojen optioista?

"Jo Platon oli sitä mieltä, että yhteiskunnan rikkain saa olla korkeintaan neljä kertaa vauraampi kuin köyhin. Hän ajatteli, että jos tuloerot ovat valtavia, silloin kansalaisten kokema epäoikeudenmukaisuus johtaa yhteiskunnan murtumiseen", toteaa Ollila.

Maija-Riitta Ollila on filosofi ja valtiotieteen tohtori. Erityisesti hän on kiinnostunut moraalifilosofiasta, yhteiskuntafilosofiasta ja tieto-opista.

Lue lisää:

Ihmisiä jonottamassa Pelastusarmeijan ruokalan edessä (2005).

Hyvinvointivaltion alasajo alkoi, kun sosialismi romahti

Vuosikymmenien ajan hyvinvointivaltio suojeli länsimaisten yhteiskuntien eliittiä joukkotyöttömyyden pitkän tähtäimen vaikutuksilta — epidemioilta, rikollisuudelta, muuttoliikkeiltä ja vallankumoukselta. Sosialismin kaatuessa romahti myös rikkaiden halukkuus jakaa verorahoja köyhemmille, sanoo Arvo Tuominen dokumentissaan.

Lue lisää:

Kolikoita rahapelissä

Uusliberalismi löysi tiensä Suomeen ja kyseenalaisti hyvinvointivaltion

Uusliberalistinen talouspoliittinen suuntaus on lisännyt vaikutusvaltaansa Suomessa jo 1970-luvulta lähtien. Uusliberalismista keskustellaan toimittaja Seppo Konttisen radio-ohjelmassa Vieraan valinta (2007). Toimittaja Juho-Pekka Rantalan toimittamassa Mikä maksaa? -radiosarjan osassa Miten uusliberalismi tuli Suomeen?

Lue lisää:

Kuvassa keskellä miehen kasvot ja ympärillä sadan markan seteleitä.

Palkkatyö määrittelee ihmisiä ja yhteiskuntia

Muutoksen sosiologia sarjan työ-jaksossa tutkitaan, miten modernisaation kautta päädyttiin palkkatyöhön ja kuinka globalisaatio, teknologian kehitys ja vapautunut markkinatalous muuttavat sekä työn luonnetta että työntekemisen ehtoja. Miksi yhteiskuntamme pyörii työn varassa ja miksi palkkatyö on usein ihmisen arvokkuuden mitta?

Kommentit