Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kiuas räjähti, kenen on vastuu?

lahis(copyright YLE/videokuvaa)Sähkökiukaasta hajoaa silloin tällöin lämmitysvastus. Se, että vastus menee
räjähtämällä voimakkaasti, on todella harvinaista. Vielä erikoisempaa on se, että kiuasvalmistajan mukaan syy on kiuaskivissä.

Raisiolainen Rusasen perhe vietti syksyllä tavallista koti-iltaa. Sauna oli pantu lämpiämään hyvissä ajoin, muistelee Helena Rusanen.

sauna(copyright YLE/videokuvaa)-Yhtäkkiä kuului kova pamahdus. Menimme katsomaan mitä oli tapahtunut, ja jo ovella tuli vastaan mustaa savua. Kivet olivat lennelleet pitkin saunan
lattiaa. Painava vuolukivinen vesiastia oli lentänyt sekin kiukaalta. Kytkimme virrat pois, ja kiukaan jäähdyttyä näimme, että kaksi vastusta oli
räjähtänyt.

Rusaset ottivat yhteyttä kiukaan valmistajaan Harviaan ja lähettivät valmistajalle valokuvia. Harvia totesi, että syy on keraamisissa kiuakivissä, joita heidän
kiukaissaan ei saa käyttää. Käyttö on kielletty jo muutama vuosi sitten.

Keraamisten kivien lämmönjohtaminen on riittämätön

irti(copyright YLE/videokuvaa)Keraamiset kiuaskivet ovat säännöllisen muotoisia tulenkestäviä tiilenkappaleita. Ne irrotetaan toisistaan nakuttelemalla vasaralla ja
ladotaan kiukaaseen tavallisten kivien tapaan. Miten ihmeessä nämä olisivat voineet aiheuttaa kiukaan väkivaltaisen tuhon?

kaikki(copyright YLE/videokuvaa)Toimitusjohtaja Risto Harvia Harvia Oy:stä selittää, että heidän tutkimustensa mukaan syitä on kaksi.

- Keraamiset kivet asettuvat kiukaaseen liian tiiviisti, jolloin ilma ei pääse kiertämään ja kiuas ylikuumenee. Toiseksi niiden lämmönvarauskyky on tavallisia kiuaskiviä huonompi, mikä johtaa myös ylikuumenemiseen.

Mutta miksi juuri keraamiset kivet ovat ongelmallisia?

- Omissa tutkimuksissamme olemme todenneet, etteivät keraamiset kivet sovi kiukaisiimme. Tätä tukee myös asiakaspalaute.

Harvian mukaan kaikki keraamiset kivet eivät ole kelvottomia, vaan markkinoilla on myös epäsäännöllisen muotoisia, kiukaisiin sopivia kiviä.

Kivi- ja kiuasvalmistajan näkemykset vastakkain

Keraamisia kiuaskiviä valmistaa Tiileri Kemiön saarella Varsinais-Suomessa. Pääosin tehdas tuottaa rakennustiiliä, ja kiuaskivet ovat vähäinen osa tuotantoa. Tiileri kiistää, että kivet aiheuttaisivat vastusten palamisia.

Tuotantopäällikkö Yrjö Ahonen korostaa, että Tiilerin väitteet perustuvat tutkimustuloksiin.

- Olemme teetättäneet tutkimuksen, jonka mukaan kivemme eivät nosta kiukaan vastusten lämpötilaa.

yksikivi(copyright YLE/videokuvaa)
- Edes ylitiheä ladonta ei vaikuttanut vastusten lämpötilaan. Tietysti suosittelemme väljää ladontaa.

Tiilerin mukaan edes lämmönvarauskyvyllä ja -johtavuudella ei ole väliä.

- Lämmönvarauskyvyllä ei ole merkitystä, sillä vastukset kuumentavat kiukaan ja kivet toimivat höyrystymispintana. Päin vastoin meidän kivillämme kiuas lämpeää nopeammin ja säästää ehkä hieman energiaa.

Harvian toimitusjohtaja Risto Harvia tyrmää tämän näkemyksen suoralta kädeltä.

-En ymmärrä näkemystä ollenkaan. Kivethän toimivat juuri lämpöä varaavana elementtinä. Kaikkein nopeimmin sauna lämpiää, kun jätetään kivet kokonaan pois!

Harvian näkemys saa tukea siitä, että myös toinen kiuasvalmistaja, Saunatec, kieltää keraamisten kivien käytön kiukaissaan. Yhtiöiden yhteenlaskettu sähkökiukaiden markkinaosuus on noin 70 prosenttia. Tiileri ei toistaiseksi ole ryhtynyt oikeustoimiin tuotettaan koskevien väitteiden takia.

Rusasten kulut menivät omaan piikkiin

Raisiossa Rusasen perheen saunassa komeilee nyt uusi kiuas, jonka Rusaset joutuivat itse maksamaan.

- Syyllisiä ei lopulta löytynyt, joten jouduimme maksamaan laskun itse. Kaikkiaan siihen meni 300 euroa, mikä on mielestäni melkoisen paljon
tällaisesta vahingosta, harmittelee Helena Rusanen.

sauna(copyright YLE/videokuvaa)On syytä muistaa muutama perusasia, olivat kivet ja lämmitystapa minkälaiset hyvänsä. Kivien ladonnan täytyy olla väljä, ja kivet pitää
latoa uudelleen tai uusia määräajoin. Murenevat kivet tukkivat ilman kierron, jolloin energiaa kuluu enemmän ja kiukaan ikä lyhenee.

Uusien kivien kera kelpaa virittäytyä jouluiselle mielelle.

Jari Vaara / TV1 Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.