Hyppää pääsisältöön

Kenraali K. L. Oesch muiden silmin

Oliko Suomen merkittävimpiin sotilaallisiin johtajiin kuulunut K. L. Oesch (1892 - 1978) sotakone vai upseeriksi naamioitunut kasvitieteilijä? Tästä otetaan selvää vuonna 1967 toimitetussa henkilökuvassa. Aikalaistensa mielipiteitä kommentoi itse Oesch.

Karl Lennart Oesch on tarkka, täsmällinen ja iskunkestävä. Hän on jyrkkä ja vaativa, mutta myös rehti ja oikeudenmukainen. Hänellä on luonnontieteilijän herkkä mieli ja silmä. Näitä ominaisuuksia ystävät ja työtoverit liittävät Oeschiin.

Luonnontieteiden ylioppilas K.L. Oesch sai sotilaskoulutuksensa suomalaisessa Jääkäripataljoonassa Saksassa (1915-1918) ja sotakorkeakoulussa Ranskassa (1923-1926).

Myöhemmin puolustusneuvoston jäsenenä ja Mannerheimin läheisenä avustajana Oesch oli keskeisesti vaikuttamassa Suomen puolustusvalmiuden suunnitteluun.

Talvi- ja jatkosodassa Oesch johti ratkaisevia operaatioita menestyksellisesti. Erityistä tunnustusta hän sai toimistaan sotapäällikönä Neuvostoliiton suurhyökkäyksen aikana kesäkuussa 1944.

Sodan päätyttyä ja liittoutuneiden valvontakomission aikana Oesch joutui syytteeseen sotarikoksista. Epämääräisten todistajanlausuntojen perusteella hän sai yli kahden vuoden vankeustuomion.

Myöhemmin Oesch keskittyi sotahistoriaan. Armeijakunnankomentaja, kenraaliluutnantti, jääkäri, Mannerheim-ristin ritari ja filosofian kunniatohtori tuli tunnetuksi sotahistoriaan erikoistuneena kirjoittajana ja luennoitsijana, jolle myös luonto merkitsi paljon.

Ohjelmassa K. L. Oesch muiden silmin kenraalia arvioivat puoliso Aitanga Oesch ja tytär Ann-Mari Oesch-Sahinniemi sekä professorit Olavi Meurman ja Harry Waris, kenraali K. A. Tapola ja eversti Valo Nihtilä. Kommentoijana on itse K.L. Oesch.

Teksti: Rita Landström

Kommentit