Hyppää pääsisältöön

Benazir Bhutto - kohtalon tytär

Pakistanin oppositiojohtaja Benazir Bhutto (1953-2007) oli poliittisen dynastian perillinen ja islamilaisen maailman ensimmäinen naispääministeri. Benazir Bhutto kuoli terrori-iskussa Rawalpindissa joulukuussa 2007.

Benazir Bhutto oli Pakistanin kansanpuolueen (PPP) perustajan, pääministeri Zulfikar Ali Bhutton ja varaministeri Nusrat Bhutton tytär.

Zulfikar Ali Bhutton perustama PPP edusti populaaria politiikkaa edistyksen, suvaitsevaisuuden ja demokratian esitaistelijana. Keskustavasemmistolaiseen puolueeseen kuului myös marxilaiseksi tunnustautuvia johtajia.

Bhutton isän ura päättyi sotilasvallankaappauksen ja teloitukseen vuonna 1979. 14-vuotiaasta asti isänsä politiikassa mukana ollut tytär joutui vankilaan ja myöhemmin maanpakoon.

Benazir Bhutto palasi Pakistaniin 35-vuotiaana, ja kohosi PPP:n edustajana sotilashallintoa vastustavan opposition johtajaksi. Hänet valittiin kahdesti pääministeriksi (1988-1990 ja 1993-1996).

Islamilaisen maailman ensimmäisen naispääministerin uraa varjostivat toistuvat korruptiosyytteet.

Lokakuussa 2007, palattuaan kotimaahansa kahdeksan vuoden omaehtoisen maanpaon jälkeen, Bhutto joutui murhayrityksen kohteeksi. Terrori-iskussa kuoli 150 ihmistä.

Yhdysvalloissa ja Englannissa valtio-oppia opiskellut Bhutto taisteli maansa demokratian ja kansalaisyhteiskunnan puolesta. Hän vetosi usein länsimaihin tuen saamiseksi, ja aloitti syksyllä 2007 kiivaan hyökkäyksen presidentti Pervez Musharrafia vastaan.

Benazir Bhutto kuoli terrori-iskussa Rawalpindissa 27.12.2007.

Benazir Bhutton seuraajaksi PPP:n johtoon nousi hänen poikansa, Bilawal Zardari (s. 1988.)

Teksti: Rita Landström