Hyppää pääsisältöön

Heinoslainen herätys Oulussa

Oululainen herätysliike uhkasi 1960-luvulla Suomen kokevan Baltian maiden kohtalon, mikäli kansakunta ei tee ajoissa parannusta.

Tietolaatikko

Laila Heinonen sai elokuussa 1967 sakkotuomion häirittyään lahkosta eronneen jäsenen kotirauhaa.
Heinoslaisuus siirtyi 1980-luvulla Turun seudulle, jossa se toimii edelleen nimellä Suomen esirukoilijakansan esirukoilijat.
Joulukuussa 2007 sai ensi-iltansa Annika Nykäsen dokumenttielokuva Maailmanloppu alkaa Oulusta.

"Oulun profetia" sai alkunsa Laila Heinosen vuonna 1960 saamasta ilmoituksesta. Ellei kahden vuoden kuluessa löytyisi 800 tuhatta käännynnäistä, Jumala antaisi tämän kansan "vihollisten käsiin".

Yhteispohjoismaisen pelastuksen oli määrä lähteä liikkeelle Oulusta ja laajeta Ruotsiin ja Norjaan. Ennustus julkaistiin kirjana nimeltä Oulun Profetia - Suomi, sinun pelastuksesi on Minun Poikani veressä.

Vuoden 1961 noottikriisi antoi Heinosten profetioille pontta. Liikettä johtivat Laila Heinonen ja hänen sisarensa Aune.

"Heinoslaiset" pyrkivät aluksi toimimaan kirkon piirissä, mutta erkanivat siitä sen torjuttua liikkeen sanoman.

Lahkolaisia arvosteltiin pelottelusta ja lasten kääntämisestä vanhempiaan vastaan. Kritiikin lisääntyessä rukouspiirejä alettiin pitää suljettujen ovien takana.

Herätysliike vastusti maallisina pitämiään ilmiöitä, kuten radiota, televisiota ja nuorison ajanviettoa. Kesällä 1967 oululainen nuoriso osoitti voimakkaasti mieltään mm. koululaisiin kohdistuneen käännytystyön johdosta.

Oheisessa haastattelussa Aune Heinonen vastaa syytöksiin. Vastustajiin lukeutuva Tapiolan seurakunnan kirkkoherra Samuel Lehtonen puolestaan pitää liikettä fanaattisena.

Psykiatri Klaus W. Karlssonin mielestä lehtitiedot viittasivat heinoslaisten "psyykkiseen häiriintymiseen".

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto