Hyppää pääsisältöön

Tietoisku: Tv-lupa

Lupamaksuiskuissa Hannu Lumivuori kertoo tosiasioita tv-luvasta ja Markus Kajon Kettunen ruikuttaa. Vuonna 1990 tv-lupamaksulla sai 165 tuntia radio- ja tv-ohjelmaa vuorokaudessa. Maksu oli n. 0,32 € päivää kohden (vuodessa n. 118 €).

Tietolaatikko

Tv-maksua kerätään television käyttäjiltä kaikissa Pohjoismaissa ja lähes kaikissa läntisen Euroopan maissa, joissa on julkinen radio- ja televisioyhtiö.

Vuonna 2008 Suomessa on Pohjoismaiden halvin tv-maksu: 215,45 € vuodessa, noin 0,57 euroa päivässä.

”On se hirvee summa. Ja vuorokaudessa on vain 24 tuntia, ainakin meillä päin”, sanoo Kettunen.

Television katselu tuli Suomessa luvanvaraiseksi 1.1.1958, kun säännöllinen televisiotoiminta alkoi. Tuolloin tv-lupia lunastettiin n. 7500.

Seuraavilla vuosikymmenillä television katselu lisääntyi voimakkaasti. Vuonna 1964 tv-lupia oli puoli miljoonaa, puolentoista miljoonan raja ylittyi vuonna 1975.

Lakisääteistä tv-lupaa kutsutaan nykyään tv-maksuksi.

Teksti: Rita Landström

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto