Hyppää pääsisältöön

Trio Töykeät, Iiro Rantala

Iiro Rantalan johtama trio teki jazzista jälleen populaarimusiikkia. Kolmikko esiintyi viulistien vahvistamana Groovymeisseli-ohjelmassa vuonna 1997.

Pianisti Iiro Rantalan ensimmäinen kosketus populaarimusiikkiin olivat Vicky Rostin ja Seitsemän Seinähullun iskelmät. Modernin jazzin hän oppi levyiltä.

Rantala siirtyi Oulunkylän pop-jazzopistosta Sibelius-akatemiaan vuonna 1988, jolloin myös Trio Töykeät syntyi. Yhtyeen muut jäsenet olivat rumpali Rami Eskelinen ja basisti Eerik Siikasaari.

Trio Töykeistä tuli 1990-luvun kuluessa yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista jazzbändeistä.

Kotimaassakin sen albumit olivat jazzin alalla harvinaisen menestyksekkäitä. Vuonna 1995 ilmestynyt Jazzlantis oli ensimmäinen jazzlevy, joka onnistui nousemaan Suomen viralliselle albumilistalle.

Kahta vuotta myöhemmin ilmestynyt Sisu sai vielä suuremman suosion. Mukana olivat suomalaiset tähtiviulistit Jaakko ja Pekka Kuusisto.

Trio Töykeät popularisoi jazzia hyödyntämällä mm. iskelmäteemoja. Oheinen versio Junnu Vainion kappaleesta Vanhoja poikia viiksekkäitä on siitä hyvä esimerkki.

Rantalan rento ja moniarvoinen asenne musiikkiin teki hänestä suositun tv-esiintyjän. Vuonna 1998 Trio Töykeät toi jazzin myös presidentinlinnan itsenäisyysjuhliin.

Tietolaatikko

Vanhojapoikia viiksekkäitä. Säv. Juha Vainio, sov. Iiro Rantala.
Karate. Säv. Iiro Rantala.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto