Hyppää pääsisältöön

Kartanolinna Malmgård Pernajassa

Itä-Uudellamaalla, Pernajassa on suomalaisittain poikkeuksellisen upea kartanolinna, jota asustaa historiallinen aatelissuku Creutz.

Malmgårdin Creutz-suvun päämies on arvoltaan kreivi, ja kartanonherrana oli artikkelin videon aikaan kreivi Johan Creutz. Isännän mukaan tilan hallinta on kuitenkin siirtymässä lähivuosina pojalle.

Creutz kertoo, ettei Malmgårdin ja sen lukuisten vanhojen rakennusten hoitaminen ole aina ruusuilla tanssimista. Pankkimaailmassakin mukana ollut kreivi sanoo kuitenkin aina tienneensä, että hänen paikkansa on vuosisatoja vanhalla sukutilalla.

Kartanon päärakennus on ruskeatiilinen uusrenessanssilinna, joka on rakennettu vuosina 1882-1885 F. A. Sjöströmin piirustusten mukaan. Kreivi Creutz kertoo lapsuusmuistonaan, että pikkupoikana hän ei koskaan onnistunut laskemaan, kuinka monta huonetta linnassa oli.

Malmgårdissa on edelleen parituhatta hehtaaria maata ja tila on tunnettu mm. luomuviljastaan. Kartano saa nykyisin osan tuloistaan matkailusta ja mm. panimotuotteistaan.

Teksti: Paavo Rytsä

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto