Hyppää pääsisältöön

Kartanolinna Malmgård Pernajassa

Itä-Uudellamaalla, Pernajassa on suomalaisittain poikkeuksellisen upea kartanolinna, jota asustaa historiallinen aatelissuku Creutz.

Malmgårdin Creutz-suvun päämies on arvoltaan kreivi, ja kartanonherrana oli artikkelin videon aikaan kreivi Johan Creutz. Isännän mukaan tilan hallinta on kuitenkin siirtymässä lähivuosina pojalle.

Creutz kertoo, ettei Malmgårdin ja sen lukuisten vanhojen rakennusten hoitaminen ole aina ruusuilla tanssimista. Pankkimaailmassakin mukana ollut kreivi sanoo kuitenkin aina tienneensä, että hänen paikkansa on vuosisatoja vanhalla sukutilalla.

Kartanon päärakennus on ruskeatiilinen uusrenessanssilinna, joka on rakennettu vuosina 1882-1885 F. A. Sjöströmin piirustusten mukaan. Kreivi Creutz kertoo lapsuusmuistonaan, että pikkupoikana hän ei koskaan onnistunut laskemaan, kuinka monta huonetta linnassa oli.

Malmgårdissa on edelleen parituhatta hehtaaria maata ja tila on tunnettu mm. luomuviljastaan. Kartano saa nykyisin osan tuloistaan matkailusta ja mm. panimotuotteistaan.

Teksti: Paavo Rytsä

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto