Hyppää pääsisältöön

Suomen historian arvokkaimmat asiakirjat

Suomen historian merkittävimmät asiakirjat löytyvät Kansallisarkiston eli entisen Valtionarkiston uumenista. Kaikkiaan arkistoon on tallennettu maan historiaa noin 45 hyllykilometriä.

Kansallisarkiston vanhin asiakirja on kuningas Birger Maununpojan suojeluskirje Karjalan naisille vuodelta 1316.

Vanhin yhtenäinen asiakirjasarja, voudintilit, alkaa 1530-luvulta. Tilikirjoihin on tallennettu mielenkiintoisia tietoja.

Kun Ruotsin kuningas Erik XIV oli vangittuna Turun linnassa, kuului kuninkaan seurueeseen parikymmentä henkeä.

Tilikirjoista näkyy myös kuninkaan ruokalista: olutta, vehnäkakkuja, leipää, voita, juustoa, munia, lihaa, kanoja, lohta ja kapakalaa.

Satakunnan Loimaan kylässä asui vuoden 1571 verokirjojen mukaan vauras talonpoika Pekka Jaakonpoika. Hänen omaisuutensa oli kuparia neljä naulaa, yksi härkä, yksi lehmä, vähän nuorta karjaa, kaksi vuohta, neljä lammasta ja yksi hevonen.

Myös Suomen kohtalon vuosilta oli säilynyt runsaasti asiakirjoja, kuten puolen miljoonan nimen Suuri adressi venäläistämistoimia vastaan, Suomen itsenäisyysjulistus, hallitusmuoto, talvi- ja jatkosodan jälkeiset rauhansopimukset ja sodan jälkeen solmittu YYA-sopimus.

Kansallisarkisto muodostaa yhdessä seitsemän maakunta-arkiston kanssa Suomen virallisen arkistolaitoksen.

Teksti: Reijo Perälä

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto