Hyppää pääsisältöön

Valtioneuvos Harri Holkeri: "Idealismin kanssa on helpompi elää kuin kyynisyyden kanssa"

Valtioneuvos Harri Holkerion Maarit Tastulan vieraan ohjelmassa Punainen lanka (2001). Keskustelun aiheina ovat maailmanrauha, tasa-arvo ja 1970-luvun politiikka.

Harri Holkerin (1937–2011)) kokemukset Pohjois-Irlannin rauhanneuvottelijana ja YK:n yleiskokouksen puheenjohtajana ovat pakottaneet hänet pohtimaan väkivaltaa ja isältä pojalle periytyvää kostonkierrettä uusin silmin.

Huolta aiheuttaa Holkerille myös tyttöjen ja naisten asema kehitysmaissa.

Globalisaation yhtenä seurauksena Holkeri pitää sitä, että yritysjohtajista on tullut poliittisia vaikuttajia ja päätöksentekijöitä. Merkittäviä poliitikkoja eivät enää siis olekaan ne, jotka itseänsä poliitikoiksi kutsuvat.

Haastattelussa Holkeri kertoo myös kokemuksistaan 1970-luvun politiikassa. Tuure Junnila varoitti tuomitsemasta Neuvostoliittoa liian voimakkaasti Tsekkoslovakian miehityksen jälkeen, Ahti Karjalaisen Holkeri "pelasti korppikotkilta" ja vei katkaisuhoitoon Sveitsiin ja uhkaus, jolla kokoomuksen puheenjohtajaa yritettiin kiristää.

Reaalipoliitikko ei ole muuttunut penseäksi vuosien myötä, päinvastoin. "Idealismin kanssa on helpompi elää kuin kyynisyyden kanssa.", Holkeri toteaa.