Hyppää pääsisältöön

Lappi – lupausten maa

Lapin monipuolinen luonto on vetänyt matkailijoita puoleensa ammoisista ajoista asti. Verkkainen erämaamatkailu on sittemmin muuttunut massaturismiksi. Mainoselokuva vuodelta 1958 esittelee ruskan värejä, lumen sävyjä, matkailua ja teollista kasvua.

Matkailuelinkeinolle on Lapissakin tyypillistä kausiluonteisuus. Tunturien ja laskettelukeskusten kovin sesonki on kevättalvisin hiihtolomien aikaan.

Myös Lapin ruska tuo tuntureille turistien virran. Vielä 1950-luvulla matkailija sai patikoida naapurien häiritsemättä. Koskematonta erämaaluontoa löytyy Lapista yhä, vaikka tuntureille on noussut turistien miehittämiä pienoiskaupunkeja.

Matkailu antaa tuhansille lappilaisille leivän. Vaikka Lappia markkinoidaan yhtenäisenä alueena, alueen laajuuden vuoksi luonto on eri osissa Lappia hyvinkin omaleimaista.

Teksti: Reijo Perälä