Hyppää pääsisältöön

Pankit tilillä -dokumentti kertoo 1990-luvun laman jälkeisistä pankkioikeudenkäynneistä

1990-luvun pankkikriisin jatkoksi tulivat – ainoana maana maailmassa – pankkioikeudenkäynnit. Pankit tilillä on kattava selvitys siitä, mitä oikeudenkäynneissä oli tapahtunut vuoteen 2000 mennessä.

Joulukuussa 1993 oikeuteen haastettiin lähes 300 säästöpankkien hallitusten jäsentä ja pankinjohtajaa. Pankkikriisille piti löytää syylliset. Korvausvaatimusten yhteissumma oli 2,5 miljardia markkaa.

Säästöpankkien johtajilta ja hallitusten jäseniltä vaadittiin vahingonkorvauksia, koska he olivat aiheuttaneet pankeille mittavia luottotappioita. Mutta paljonko tappioista johtui holtittomasta luotonannosta? Ja kuinka paljon olosuhteiden muutoksista - devalvaatiosta, lamasta ja asuntojen arvon romahtamisesta?

Kuka oikeastaan oli syyllinen lamaan ja pankkikriisiin? Pankinjohtajat vai virheellinen talouspolitiikka? Mikä oli pankkioikeudenkäyntien tilinpäätös? Kuka maksaa ja kenelle?

Kun tämä dokumentti valmistui vuonna 2000, yli kuusi vuotta kestäneiden pankkioikeudenkäyntien kulut veronmaksajille olivat yli 100 miljoonaa markkaa. Hylättyjä kanteita oli yli sata. Korvauksia oli määrätty maksettavaksi noin 50 miljoonaa markkaa ja perityksi oli saatu vähän yli prosentti. Kesken oli vielä yli sadan kanteen käsittely.

Teksti: Timo-Erkki Heino

Tietolaatikko

Vuonna 2008, kun 14 vuotta oli kulunut, oikeudenkäynnit olivat päättymässä. Oikeuteen haastetuista suurimman osan kanteet on hylätty.

Lisää ohjelmasta