Hyppää pääsisältöön

Pankit tilillä

1990-luvun pankkikriisin jatkoksi tulivat – ainoana maana maailmassa – pankkioikeudenkäynnit. Pankit tilillä on kattava selvitys siitä, mitä oikeudenkäynneissä oli tapahtunut vuoteen 2000 mennessä.

Tietolaatikko

Nyt kun 14 vuotta on kulunut, oikeudenkäynnit ovat päättymässä. Oikeuteen haastetuista suurimman osan kanteet on hylätty.

Joulukuussa 1993 oikeuteen haastettiin lähes 300 säästöpankkien hallitusten jäsentä ja pankinjohtajaa. Pankkikriisille piti löytää syylliset.

Korvausvaatimusten yhteissumma oli 2,5 miljardia markkaa.

Säästöpankkien johtajilta ja hallitusten jäseniltä vaadittiin vahingonkorvauksia, koska he olivat aiheuttaneet pankeille mittavia luottotappioita. Mutta paljonko tappioista johtui holtittomasta luotonannosta? Ja kuinka paljon olosuhteiden muutoksista - devalvaatiosta, lamasta ja asuntojen arvon romahtamisesta?

Kuka oikeastaan oli syyllinen lamaan ja pankkikriisiin? Pankinjohtajat vai virheellinen talouspolitiikka? Mikä oli pankkioikeudenkäyntien tilinpäätös? Kuka maksaa ja kenelle?

Kun tämä dokumentti valmistui vuonna 2000, yli kuusi vuotta kestäneiden pankkioikeudenkäyntien kulut veronmaksajille olivat yli 100 miljoonaa markkaa. Hylättyjä kanteita oli yli sata. Korvauksia oli määrätty maksettavaksi noin 50 miljoonaa markkaa ja perityksi oli saatu vähän yli prosentti. Kesken oli vielä yli sadan kanteen käsittely.

Teksti: Timo-Erkki Heino

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto