Hyppää pääsisältöön

Hermoprässi-elokuva varoitti lasten stressistä

Kun nuoren ihmisen elämä on täynnä käskyjä, kieltoja ja vaatimuksia, voi seurauksena olla hermoprässi. Nuorikin ihminen voi paineiden keskellä totaalisesti uupua.

Tietolaatikko

Hermoprässi-filmin musiikin on säveltänyt juuri Darmstadtin uuden musiikin päiviltä palannut Erkki Ertama. Hän tavoitteli soundtrackilla "anarkistista, hullua musiikkia", jossa ei olisi päätä eikä häntää.
Elokuva voitti Festival Internationaldu Film de Télévision -festivaalin pääpalkinnon (Grand Prix Eurovision) Cannesissa 1963 ja sai kunniamaininnan Melbournen filmifestivaaleilla Australiassa 1964. Kaarlo Nuorvala sai ohjaus- ja suunnittelutyöstään vapaavalintaisten lyhytfilmien Jussi-palkinno.

Moni lapsi joutuu tekemään pitempiä päiviä kuin aikuiset. Vaativan koulupäivän päätteeksi on kotona tehtävä myös läksyt ja muut kotityöt.

Jatkuvien vaatimusten kohteena olevat lapset ovat yhtä alttiita stressille kuin aikuisetkin. Aikuisten stressiä osataan kuitenkin hoitaa, mutta lasten ja nuorten stressistä ei juurikaan puhuta.

Moni nuori myös nukkuu aivan liian vähän. Nuoren unentarve on 8-12 tuntia vuorokaudessa, todistetaan vuoden 1963 valistusfilmissä.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto