Hyppää pääsisältöön

Hermoprässi-elokuva varoitti lasten stressistä

Kun nuoren ihmisen elämä on täynnä käskyjä, kieltoja ja vaatimuksia, voi seurauksena olla hermoprässi. Nuorikin ihminen voi paineiden keskellä totaalisesti uupua.

Tietolaatikko

Hermoprässi-filmin musiikin on säveltänyt juuri Darmstadtin uuden musiikin päiviltä palannut Erkki Ertama. Hän tavoitteli soundtrackilla "anarkistista, hullua musiikkia", jossa ei olisi päätä eikä häntää.
Elokuva voitti Festival Internationaldu Film de Télévision -festivaalin pääpalkinnon (Grand Prix Eurovision) Cannesissa 1963 ja sai kunniamaininnan Melbournen filmifestivaaleilla Australiassa 1964. Kaarlo Nuorvala sai ohjaus- ja suunnittelutyöstään vapaavalintaisten lyhytfilmien Jussi-palkinno.

Moni lapsi joutuu tekemään pitempiä päiviä kuin aikuiset. Vaativan koulupäivän päätteeksi on kotona tehtävä myös läksyt ja muut kotityöt.

Jatkuvien vaatimusten kohteena olevat lapset ovat yhtä alttiita stressille kuin aikuisetkin. Aikuisten stressiä osataan kuitenkin hoitaa, mutta lasten ja nuorten stressistä ei juurikaan puhuta.

Moni nuori myös nukkuu aivan liian vähän. Nuoren unentarve on 8-12 tuntia vuorokaudessa, todistetaan vuoden 1963 valistusfilmissä.

Teksti: Reijo Perälä

Kommentit