Hyppää pääsisältöön

Rintamäkeläiset rivitalossa

Helmi ja Veikko Honkonen ovat muuttaneet kirkonkylään rivitaloon, ja Rintamäkeläiset on kutsuttu tupaantuliaisiin.

Vierailu alkaa kaoottisissa merkeissä, kun Helmi on ilmeisesti kutsunut vieraat vääränä päivänä, mutta ikinöyrä emäntä Leena Rintamäki arvioi tietysti, että kyllä Rintamäkeläiset ovat tilanteesta erehtyneet.

Helmillä on paljon mielenkiintoista näytettävää uudesta asunnosta: upouusi keittiö, sähkösauna, liköörilasit ja Maria Teresia -kristallikruunu.

Isännät muistavat kehua Helmin uutta pukua, jotta voivat ottaa rauhassa vodkaryyppyjä uuden rivitalon upouusilla nahkasohvilla. Helmillä on siihenkin sanansa sanottavanaan.

Otteet ovat Rintamäkeläisten jaksosta 26. Katso koko sarja Areenassa.

Lue lisää:

Rintamäkeläiset-sarjan näyttelijöitä: Veijo Pasanen (roolinimi Antti Rintamäki) ja Sirkka Lehto (roolinimi Leena Rintamäki).

Menestyssarja Rintamäkeläiset piirsi kuvan pienviljelijän sielunmaisemasta

Maaseudulle sijoittuva sarja Rintamäkeläiset valloitti monet suomalaiskatsojat vuosina 1972–1978. Sinä aikana sarjassa ehdittiin juoda kahvia niin monta kertaa, että siitä tuli käsite. Kuvattiin siinä toki muutakin kuin kahvinjuontia – kahden pientilallisperheen edesottamuksia ja maaseudun murrosta. Sarjan kaikki 30 jaksoa ovat katsottavissa Areenassa.

 • Matti Ahteen tie Kekkosen lastenkutsuilta poliittisen vallan ytimeen

  Matti Ahde on ollut monessa mukana

  Matti Ahde nousi valtakunnalliseksi vaikuttajaksi vuonna 1970, kun hänet valittiin kansanedustajaksi. Urheiluvaikuttajanakin tunnettu Ahde eteni nopeasti puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja kahden eri salkun ministeriksi sekä eduskunnan puhemieheksi. Yksi hänen uransa käännekohdista oli tutustuminen presidentti Urho Kekkoseen.

 • Neil Hardwickin Pakanamaan kartassa mikään ei ollut entisellään

  Pakanamaan kartta esitettiin vuonna 1991

  Neil Hardwickin suurteos Pakanamaan kartta ei ainoastaan ollut mestarillinen. Aivan uudenlaisen rakenteensa vuoksi se teki myös suomalaista tv-historiaa. Hätkähdyttävä teos oli taiteelllisesti niin kunnianhimoinen, että se jäi vuonna 1991 aikakirjoihin tv-ohjauksena, jolle ei ollut Suomessa edeltäjiä eikä myöskään seuraajia.

 • Pakanamaan kartta valokuvissa

  Näin Pakanamaan kartta kuvattiin

  Pakanamaan kartta kuvattiin vuonna 1990 Suomessa ja Britanniassa. Tässä valikoitu otos kuvausten aikana otetuista, nyt Ylen valokuva-arkistosta löytyvistä valokuvista.

 • Matti Ahde SDP:n puoluekokouksessa

  Matti Ahteen tie Kekkosen lastenkutsuilta poliittisen vallan ytimeen

  16.10.2017Elävä arkisto
  Matti Ahde nousi valtakunnalliseksi vaikuttajaksi vuonna 1970, kun hänet valittiin kansanedustajaksi. Urheiluvaikuttajanakin tunnettu Ahde eteni nopeasti puolueensa eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi ja kahden eri salkun ministeriksi sekä eduskunnan puhemieheksi. Yksi hänen uransa käännekohdista oli tutustuminen presidentti Urho Kekkoseen.
 • Pentti Holappa Punaisessa langassa vuonna 1999.

  Pää pystyssä ilman häpeää – kirjailija Pentti Holappa puhuu elämästään ja rakkaudesta

  12.10.2017Elävä arkisto
  Kirjailija Pentti Holappa kertoo Punainen lanka (1999) -ohjelmassa elämästään, näkemyksistään sanataiteesta ja miesten välisestä rakkaudesta ilman häpeää.
 • Haltijat lähtevät Zadariasta (Elina Aalto, Pinja Hahtola, Mervi Takatalo ja Ilona Nevalainen).

  Kotimaista draamaa pimeän puolelta – Pakanamaan kartta ja paljon muuta nyt Areenassa

  12.10.2017Blogit
  Areena on täyttynyt tarinoista, jotka liikkuvat vierailla ja vaarallisilla vesillä. Katsottavaksi tulevat muun muassa sellaiset toivotut kotimaiset draamasarjat kuin Pakanamaan kartta, Tuntemattomalle jumalalle, Siamin tytöt ja Stalkkeri. Myös nettisensaatioksi noussut pelottava Aasi, Morso ja Mouru -sarja tekee paluun.
 • Mari Rantasila (Helena) ja ikoninen saksofonikylpy.

  Neil Hardwickin Pakanamaan kartassa mikään ei ollut entisellään

  12.10.20171Elävä arkisto
  Neil Hardwickin suurteos Pakanamaan kartta ei ainoastaan ollut mestarillinen. Aivan uudenlaisen rakenteensa vuoksi se teki myös suomalaista tv-historiaa. Hätkähdyttävä teos oli taiteelllisesti niin kunnianhimoinen, että se jäi vuonna 1991 aikakirjoihin tv-ohjauksena, jolle ei ollut Suomessa edeltäjiä eikä myöskään seuraajia.
 • Ohjaaja, käsikirjoittaja Neil Hardwick televisiosarja Pakanamaan kartan kuvauksissa Suomessa vuonna 1990.

  Pakanamaan kartta valokuvissa

  12.10.2017Elävä arkisto
  Pakanamaan kartta kuvattiin vuonna 1990 Suomessa ja Britanniassa. Tässä valikoitu otos kuvausten aikana otetuista, nyt Ylen valokuva-arkistosta löytyvistä valokuvista.
 • Niklas Herlin Arto Nybergin vieraana 2007.

  Niklas Herlinin Uusi Suomi

  11.10.2017Elävä arkisto
  Toimittaja-kustantaja Niklas Herlin osti vuonna 2007 oikeudet Uusi Suomi -lehden nimeen. Vuosina 1919–1991 aktiivisena toiminut sanomalehti toteutettiin aiemmasta poiketen verkkoon. Herlin saapui Arto Nybergin vieraaksi kertomaan lehden perustamisesta. Klassiselle lehtibrändille tuli kuulemma hintaa "riittävästi".
 • John Lennon sohvalla. Kuva Rockstopin erikoisjaksosta 1988.

  John Lennonin elämä ja vain elämä

  09.10.2017Elävä arkisto
  Marraskuussa vuonna 1988 lähetetty Rockstopin erikoisjakso omistettiin kokonaisuudessaan John Lennonille (1940–1980). Artikkelista löytyy myös Lennonin haastattelu vuodelta 1965.
 • Liikennetoimittaja Esko Riihellä nojailee auton ikkunasta 1997.

  Esko Riihelä toimitti liikenteen sujuvaksi

  04.10.20172Elävä arkisto
  Toimittaja Esko Riihelä (1939–2017) tuli katsojille ja kuuntelijoille tutuksi erityisesti liikenneohjelmistaan. Liikennevartissa syksyllä 1990 oli aiheena Suomenkin kaupungeissa yleistyneet liikenneruuhkat.
 • Näkymä planeetalle, miehen kasvot ja lentävä avaruusalus.

  Zarathustralla Terraan ja takaisin – hemmottelupaketti scifi-korville

  04.10.20177Blogit
  Gaialla vaeltavien valjunkaisten iloksi on radiodraaman arkistoista louhittu esiin Philip K. Dickin, Mark Twainin, Stanislaw Lemin, William Gibsonin ja Arthur C. Clarkin teoksiin pohjautuvia kuunnelmia. Suuntaamme katseen ulkoplaneetoille ja niiden elämään, maapallon tulevaisuuteen ja rinnakkaistodellisuuksiin.
 • Jaakko Kolmonen ja lihamestari Matti Elomaa paloittelevat hirven ruhon Riistakakkosessa 1982.

  Kokki Kolmosen lihakirves heilui Riistakakkosessa

  04.10.20171Yle Teema
  Jaakko "Kokki" Kolmosen isännöimä erikoisohjelma Riistakakkonen keskittyi metsästyksen erikoisuuksiin ja niiden esittelyyn. Ohjelmissa kerrottiin Suomen saaliseläimistä ja valistettiin kansaa riistan taloudellisesta paloittelusta, lihakirveestä pitäen. Riistakakkosta esitettiin aikoinaan jakso vuodessa, alkusyksyisin TV2:ssa. Nyt Teeman Elävässä arkistossa uusitaan vuosien 1981 ja -82 ohjelmat.
 • Tom Petty Amsterdamin Music & Media tapahtumassa 1989.

  Tom Petty ja superbändin synnyttämät anekdootit

  03.10.20171Elävä arkisto
  Yhdysvaltalainen rockmuusikko Tom Petty (1950–2017) teki Heartbreakers-yhtyeensä kanssa läpimurron 1980-luvun taitteessa. Vuosikymmenen lopulla Petty oli myös olennainen osa Traveling Willburys -superyhtyettä, jossa hänen lisäkseen soittivat Bob Dylan, Jeff Lynne, Roy Orbison ja George Harrison. Rockstopin Heli Nevakare oli ryhmineen paikalla Amsterdamin Music & Media -konferenssissa 1989, jossa Petty nauratti toimittajayleisöä tarinoillaan.
 • Muusikot Tuomari Nurmio, Aki Sirkesalo ja Sami Saari Groovymeisseli-ohjelmassa 1996.

  Groovymeisseli toi televisioon soulia ja klubitunnelmaa

  02.10.2017Elävä arkisto
  "Mitään muuta kuin rhythm and blues -pohjaista groovea sinne ei kelpuutettu." Näin muisteli muusikko ja Groovymeisseli-ohjelman toinen juontaja Sami Saari Elävälle arkistolle syksyllä 2017. Vuosina 1996 ja 1997 esitetty Groovymeisseli-ohjelma toi televisioon suomalaisen rockin ja iskelmän rinnalle soulia, acid jazzia ja afroamerikkalaisia rytmejä.
 • Aki Sirkesalo esiintymässä Vabhalla Ylioppilastalolla 20.8.1997

  Sielukas Aki Sirkesalo

  02.10.2017Elävä arkisto
  Suomalaisen softsoulin esitaistelijana tunnetun Aki Sirkesalon (1962–2004) musiikkiura lähti nousukiitoon kahden Emma-palkinnon siivittämänä. Musiikin lisäksi Sirkesalo työllisti itseään toimittajana ja useiden tv-ohjelmien sekä -tapahtumien juontajana. Artikkeliin on koottu Aki Sirkesalon haastatteluita ja musiikkiesityksiä vuosien varrelta.
 • Mies asioi autopankissa

  Autopankeista povattiin näppärää ratkaisua pankkiasiointiin

  29.09.2017Elävä arkisto
  Suomeen avattiin ensimmäiset autopankit 1960-luvulla. Uutisfilmeissä esiteltiin autopankin kätevyyttä – asiakas saattoi hurauttaa suoraan tiskille ja hoitaa pankkiasiat nousematta autosta. Parkkipaikan etsimisen vaivakin säästyi. Autoilun suosion kasvu ja Amerikasta kantautuva drive-in-buumi ei kuitenkaan riittänyt tekemään keksinnöstä suosittua.
 • Kuvituskuva kuunnelmaan Uuteen maailmaan

  Mollivoittoisia elämäntarinoita tangosäveltäjän itsemurhasta kolmiodraamaan

  25.09.20173Blogit
  Radiodraaman arkistojulkaisuissa käsitellään rakkautta ja kuolemankaipuuta, uuteen maailmaan matkaavaa uppoamatonta laivaa, pikapäissään tehtyä tappoa ja 1930-luvun pulavuosien ahdinkoa. Kuunnelmat ovat saaneet Sokeain kuunnelmapalkinnon ensilähetysvuonnaan. Tunti kerrallaan (1972) on palkittu myös Pohjoismaisella kuunnelmapalkinnolla.
 • Lapsi muslimien pakolaisleirillä Myanmarissa.

  Myanmarin vainotut muslimit – sukupolvien ajan kyteneet ongelmat kärjistyivät etniseksi puhdistukseksi

  25.09.20171Elävä arkisto
  Kaakkois-Aasiassa Myanmarissa buddhalaisten ja rohingya-kansan muslimien välillä kyteneet ongelmat purkautuivat vuonna 2012 vainoksi, jonka seurauksena rohingyat eristettiin pakolaisleireihin ja aidattuihin kyliin vailla toivoa normaalista elämästä. Toimittaja Kirsi Crowleyn pysäyttävä reportaasi Myanmarista nähtiin Ajankohtaisessa kakkosessa huhtikuussa 2015.
 • Kuvituskuva kuunnelmaan Sumulaakson sankarit

  Outsider Etelänavalla – Korkki ja Lipponen Sumulaakson sankareina

  21.09.20171Elävä arkisto
  Sumulaakson sankarit vie Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen etelään – kauas etelään, aina Etelämantereelle saakka. Kaksitoistaosainen jännityskertomus toteutettiin radiodraamana 17 vuotta valmistumisensa jälkeen. Nyt kuulemme sen ensimmäistä kertaa viiteenkymmeneen vuoteen, sillä kuunnelmaa ei ole uusittu sitten ensilähetysten.
 • Jarmo Mäkinen

  Rikostarinoita Suomesta -sarjan rikoksille yhteistä oli vain se, että ne olivat tosia

  14.09.20173Elävä arkisto
  Rikostarinoita Suomesta -sarja on rikosaiheinen dokumenttisarja, jota esitettiin Yleisradiossa 2001–2009. Sarjan tarinat perustuvat todellisuudessa tehtyihin rikoksiin. Artikkelissa on myös sarjan tuottajan Markku Kaireksen haastattelu, jossa hän kertoo sarjan syntytaustoista.
 • Komisario Harjunpää ja Onerva sateenvarjon alla

  Harjunpää setvii rikoksia neljässä radiodekkarissa

  14.09.2017Elävä arkisto
  Auervaaroja, hylättyjä nuoria ja rakkauden lakeja. Rikoskonstaapeli Harjunpää tutkii kiusantekoa ja kotirauhan häirintää. Lisäksi Harjunpää ja työpari Onerva päätyvät keskelle ennakkoluulojen ja vihan lataamaa ilmapiiriä setviessään romanien vanhoja kaunoja. Radiodekkarit pohjautuvat Matti Yrjänä Joensuun samannimisiin romaaneihin, joista kuunnelmasovitukset on dramatisoinut Timo Kanerva ja ohjauksesta vastaa Rauni Ranta. Harjunpäätä esittää Petteri Sallinen ja Onervaa Elli Castrén.
 • Kirjailija Matti Yrjänä Joensuu

  Matti Yrjänä Joensuun teosten rikoskonstaapeli Harjunpää havainnoi elämää humaanilla tavalla

  14.09.2017Elävä arkisto
  Kirjailija Matti Yrjänä Joensuu tunnetaan erityisesti Harjunpää-sarjastaan. Rikosylikonstaapeli Timo Harjunpää on selvittänyt rikoksia yhdessätoista romaanissa, joista on tehty myös elokuvia, tv-sarjoja ja kuunnelmia.