Hyppää pääsisältöön

Pankkien uhrit -dokumentissa yrittäjät kertovat, miten heidät ajettiin konkurssiin

Vielä 2000-luvun alussa kysyttiin usein miksi työttömyys on jatkuvasti korkealla ja miksi yrittäjiä on niin vähän? Yksi vastaus ovat ne yli 30 000 pienyrittäjää, jotka 90-luvun alun pankkikriisissä ajettiin konkurssiin – pankkien pelastamiseksi.

Pankkien uhrit -dokumentissa vuodelta 1998 neljä konkurssin tehnyttä yrittäjää eri puolilta Suomea kertoo tarinansa.

Konkurssit jättivät pysyvät jäljet yrittäjiin. Jos he kaikesta huolimatta pystyvät jatkamaan, he ovat varovaisia, eivät laajenna yritystään, eivät työllistä lisää.

”Talot on taloja, niitä tehdään uudestaan ja niitä rakennetaan aina lisää. Mutta tuo pysyy läpi elämän, kun niinkin kovasti kun meikäläistä on lyöty, niin ei sitä saa varmasti pois mielestä millään.”

Monelle yrittäjälle yrittäminen on tehty mahdottomaksi. 90 -luvun alun konkurssiaallon vaikutukset tuntuvat suomalaisessa yhteiskunnassa edelleenkin.

Pankit pelastettiin pankkituella, mutta vaikeuksiin joutuneitten yritysten tukeminen olisi sittenkin tullut yhteiskunnalle edullisemmaksi – sekä taloudellisesti että henkisesti.

Teksti: Timo-Erkki Heino

Tietolaatikko

Yrittäjyys on vahvasti sidoksissa talouden yleiseen kehitykseen.

Uusien yritysten eloonjäämisprosentit ovat viime vuosina olleet Suomessa lähellä kansainvälistä keskimäärää. (Tilastokeskus)

Keskustele