Hyppää pääsisältöön

Vauhtikoneet jäällä

Moottoripyöräilijät ovat perinteisesti tunteneet houkutusta liukkaille jäille. Talvisia vauhtilajeja ovat jäärata-ajo ja jääspeedway.

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin 1930-1970-luvuilla pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

Jääspeedway muistuttaa normaalia speedwayta. Käytössä ovat jarruttomat ajokit, joiden renkaat on varustettu pitkillä liukuestepiikeillä. Piikkien ansiosta pyörää voidaan kallistaa voimakkaasti kaarteissa polven tukiessa jäähän.

Jääspeedwayrata on selvästi lyhyempi kuin jäärata-ajossa. 400 metrin pituinen rata kierretään neljästi 2-4 ajajan ryhmissä. Lajin painopisteitä ovat olleet Itä-Eurooppa ja Pohjoismaat.

Jäärata-ajo on maarata-ajon talvinen muunnelma. Kilpailu tapahtuu 800-1500 metrin pituisilla luonnonjääradoilla. Ajomatka on kilpailusta riippuen 6-15 kilometriä.

Jäärata-ajossa kilpaillaan monissa eri luokissa, ja siinä ovat mukana myös sivuvaunulliset pyörät. Suomalaiset kuljettajat ovat menestyneet lajissa hyvin.

Oheisessa koosteessa on mukana näytteitä sekä jääspeedwaysta että jäärata-ajosta. Ensimmäinen leike on valitettavasti ilman ääntä, mutta sen historiallinen kiinnostavuus korvannee tämän puutteen.

Teksti: Jukka Lindfors